Vesti
Ratni zločini

Danas prva statusna konferencija za četvoricu optuženih u Hagu

Prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova održaće se danas, pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
Danas prva statusna konferencija za četvoricu optuženih u Hagu
Sudnica Specijalizovanih veća u Hagu (Foto prt.scr)

Statusnoj konferenciji prisustvovaće sva četvorica optuženih - Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, kao i njihovi branioci.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija tokom koje, na primer - odbrana i tužilaštvo odlučuju na koji će način jedni drugima tokom procesa obelodanjivati dokaze koje poseduju, ranije je izjavila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.

Deo sednice na kojem bude rasprave o dokazima sudija može da zatvori za javnost zbog zaštite bezbednosti žrtava i svedoka.

Pored rasprave o procesnim pitanjima u vezi sa dokazima za predstojeće suđenje, očekuje se da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi, jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020