Vesti
Ratni zločini

Danas prva statusna konferencija za četvoricu optuženih u Hagu

Prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova održaće se danas, pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
Danas prva statusna konferencija za četvoricu optuženih u Hagu
Sudnica Specijalizovanih veća u Hagu (Foto prt.scr)

Statusnoj konferenciji prisustvovaće sva četvorica optuženih - Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, kao i njihovi branioci.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija tokom koje, na primer - odbrana i tužilaštvo odlučuju na koji će način jedni drugima tokom procesa obelodanjivati dokaze koje poseduju, ranije je izjavila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.

Deo sednice na kojem bude rasprave o dokazima sudija može da zatvori za javnost zbog zaštite bezbednosti žrtava i svedoka.

Pored rasprave o procesnim pitanjima u vezi sa dokazima za predstojeće suđenje, očekuje se da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi, jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021