Vesti
Ratni zločini

Danas nastavak suđenja Ivanoviću

Ispitivanjem svedoka tužilaštva Egona Ajetija u Osnovnom sudu u Mitrovici danas se nastavlja suđenje Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba.
Danas nastavak suđenja Ivanoviću
Oliver Ivanovic u sudnici (Foto Kim)

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je za Kontakt plus radio da se suđenje nastavlja i da će svedočiti svedok tužilaštva Egon Ajeti koji živi u Švedskoj i čiji su roditelji prethodno saslušani video linkom.

“Radi se o svedoku iz čije smo ranije izjave videli da je u vreme kada se događaj zbio imao samo 9 godina i da po njegovim rečima nije ništa ni video ni čuo, niti išta o događaju zna”, rekao je Vlajić.

Postavlja se još jednom pitanje, istakao je Vlajić, zašto tužilac poziva takve svedoke, zašto uopšte gubimo vreme i zašto se odugovlači suđenje zbog takvog svedoka.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša, a sva petorica Srba izjasnili su se ranije da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.Ostale vesti

’’Da su Holbruk, Olbrajtova i Dol živi, svedočili bi u Tačijevu odbranu’’
Branilac bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, izrazio je žaljenje što američki zvaničnici Ričard Holbruk i Madlen Olbrajt nisu živi da svedoče u Tačijevu odbranu.
  • 04.10.2022
Podignuta izmenjena optužnica protiv lidera OVK
Specijalizovano tužilaštvo dostavilo je sudu potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redzepa Seljimija, kojom se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.
  • 03.10.2022
Iz optužnice protiv lidera bivše OVK izbačeni zločini u Uroševcu
Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK u Hagu, odobrio je zahtev tužioca za povlačenje navoda o zločinima u opštini Uroševac u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 30.09.2022
Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022