Vesti
Ratni zločini

Dačić: Poternica za Haradinajem zatamnjena, nije povučena

"Skidanje Ramuša Haradinaja sa poternice Interpola ne znači da je poternica protiv njega povučena, a Srbija će koristiti sva pravna sredstva da se to ispravi", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić: Poternica za Haradinajem zatamnjena, nije povučena
Ivica Dačić (Foto MIP)

"Ti ljudi su skinuti sa liste na zahtev Unmika, jer on predstavlja Kosovo, pošto Kosovo nije član Interpola. Sa druge strane, to ne znači da su poternice povučene protiv njih, mi ćemo korititi sva pravna sredstva da se to ispravi", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu glavnog odbora SPS.

Upitan da objasni razliku između povlačenja poternice i njenog "zatamnjivanja", Dačić kaže da povlačenje znači da Srbija povlači poternicu.

"Povlačenje bi značilo da mi povučemo poternicu, što znači da smo odustali od gonjenja i traganja za njim. Mi nismo odustali, treba da se borimo da se to popravi, nismo povukli ne samo poternicu nego celu optužnicu i samim tim tragamo za njim i tragaćemo uvek", rekao je Dačić.

Kako kaže, problem je i velika politizacija Interpolovih poternica gde, kada dođe do hapšenja, "te zemlje se ponašaju oportunistički i ne gledaju nepristrasno na ono što Interpol treba da radi".

"Interpol treba u tehničkom smislu da organizuje traganje za tim ljudima širom sveta, oni su osumnjičeni za najteže, ratne zločine i mi sigurno nećemo odustati od gonjenja. Nije Srbija povukla ništa", rekao je Dačić.

Upitan za povratnu informaciju od Interpola, ministar je rekao da njegovo ministarstvo nema takve informacije, jer sa Interpolom komuniciraju Ministarstvo pravde i MUP.

"Mi imamo u političkom smislu komunikaciju, kada se donose odluke koje imaju spoljno-politički karakter, konkretno u ovom slučaju, to nije naša nadležnost", rekao je Dačić.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022