Vesti
Ratni zločini

Dačić: Poternica za Haradinajem zatamnjena, nije povučena

"Skidanje Ramuša Haradinaja sa poternice Interpola ne znači da je poternica protiv njega povučena, a Srbija će koristiti sva pravna sredstva da se to ispravi", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić: Poternica za Haradinajem zatamnjena, nije povučena
Ivica Dačić (Foto MIP)

"Ti ljudi su skinuti sa liste na zahtev Unmika, jer on predstavlja Kosovo, pošto Kosovo nije član Interpola. Sa druge strane, to ne znači da su poternice povučene protiv njih, mi ćemo korititi sva pravna sredstva da se to ispravi", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu glavnog odbora SPS.

Upitan da objasni razliku između povlačenja poternice i njenog "zatamnjivanja", Dačić kaže da povlačenje znači da Srbija povlači poternicu.

"Povlačenje bi značilo da mi povučemo poternicu, što znači da smo odustali od gonjenja i traganja za njim. Mi nismo odustali, treba da se borimo da se to popravi, nismo povukli ne samo poternicu nego celu optužnicu i samim tim tragamo za njim i tragaćemo uvek", rekao je Dačić.

Kako kaže, problem je i velika politizacija Interpolovih poternica gde, kada dođe do hapšenja, "te zemlje se ponašaju oportunistički i ne gledaju nepristrasno na ono što Interpol treba da radi".

"Interpol treba u tehničkom smislu da organizuje traganje za tim ljudima širom sveta, oni su osumnjičeni za najteže, ratne zločine i mi sigurno nećemo odustati od gonjenja. Nije Srbija povukla ništa", rekao je Dačić.

Upitan za povratnu informaciju od Interpola, ministar je rekao da njegovo ministarstvo nema takve informacije, jer sa Interpolom komuniciraju Ministarstvo pravde i MUP.

"Mi imamo u političkom smislu komunikaciju, kada se donose odluke koje imaju spoljno-politički karakter, konkretno u ovom slučaju, to nije naša nadležnost", rekao je Dačić.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020