Vesti
Ratni zločini

’’Da postoji politička volja smanjio bi se broj nestalih lica’’

Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović podsetila je da se u aprilu navršavaju 24 godine otkako su se dogodile prve pojedinačne i masovne prisilne otmice i surova ubistva na Kosovu i Metohiji.
’’Da postoji politička volja smanjio bi se broj nestalih lica’’
Konferencija za novinare Udruženja porodica kosmetskih stradalnika u Pres centru UNS-a u Beogradu (Printskrin Jutjub@Press centar UNS)

"U selima oko Dečana, albanski teroristi su 22. i 23. aprila 1998. godine organizovano otpočeli kidnapovanja, zlostavljanja i mučenja nad nedužnim civilima srpske nacionalnosti. I pored toga što je naša država bila prisutna u punom kapacitetu, albanski teroristi su sa kućnih pragova odveli i ubili najmanje sedmoro srpskih civila u selima Gornji Ratiš i Dašinovac", rekla je Šćepanovićeva novinarima u Pres centru UNS-a u Beogradu.

Prema njenim rečima, zločini su te godine nastavljeni širom Kosova, a stradali su Srbi, Romi, Goranci, Turci, kao i Albanci "koji nisu hteli da učestvuju u tim zločinima".

"Sve se to odvijalo pod budnim okom i pod široko razvijenim zastavama Ujedinjenih nacija, NATO snaga i Evropske unije", kazala je ona.

Istakla je da je to udruženje nezadovoljno zbog "nehumanog, neodgovornog i neprofesionalnog odnosa specijalnih međunarodnih i domaćih istražitelja".

"Uvereni smo da kada bi postojala istinska politička volja zvaničnika u Beogradu i Prištini, posebno u Prištini, i uz pomoć međunarodne zajednice, broj nestalih lica bi se znatno umanjio", ocenila je Šćepanovićeva.

Dodala je i da to udruženje traži proveru svih lokacija za koje se sumnja da postoje posmrtni ostaci nestalih lica, rezultate potpisanih sporazuma, deklaracija i rezolucija, kao i da se omogući izgradnja memorijala na mestima gde su se zločini dogodili.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović istakao je da je te 1998. godine, pored sedam osoba u Gornjem Ratišu, ubijeno ili nestalo 10 u Klečkoj, oko 40 osoba u Orahovcu, kao i da je nepoznata sudbina 10 rudara rudnika u Belaćevcu.

"To je godina u kojoj smo imali i puno pojedinačnih žrtava i puno kidnapovanja i mnoge od tih osoba se i danas nalazi na listi 1.621 osobe koja se vodi kao nestala", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, Priština u poslednje vreme odbija da postupa po zahtevima Kancelarije za nestala lica, odnosno zahtevima da se na desetak lokacija na Kosovu i Metohiji pokuša rasvetljivanje sudbine jednog broja lica koja se vode kao nestala.

"To njihovo odbijanje i izbegavanje obaveze je nešto što nas zabrinjava, pogotovu što nisam osetio da međunarodna zajednica vrši adekvatan pritisak na Prištinu da te lokacije pretraži", kazao je Odalović.

 
Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022