Vesti
Ratni zločini

„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“

„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
Tači i Veselji (Foto Tanjug)

Po mišljenju direktora Fonda za humanitrno pravo Kosova, Bekima Bljakaja, objava Specijalizovanog tužilaštva o utvrđivanju optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih optuženih je čudna i dolazi u nezgodnom trenutku pošto je predsednik Suda tek odredio sudiju koji bi trebalo da pregleda i odobri ili ne odobri optužnicu.

„Ukoliko smatra da ima dovoljno dokaza optužnica se potvrđuje i tek tada ona postaje javna i javnost može da zna, odnosno dobije informacije o optužnici. Ovde to nije slučaj, jer se kaže da se optužnica još uvek razmatra i da još nije potvrđena. Tako da je to malo čudna vest“, kaže Bljakaj.

Ipak, ističe da se očekivalo da će Hašim Tači i Kadri Veselji biti optuženi za ratne zločine.

„U svakom slučaju, kada je objavljen izveštaj Dika Martija, a potom (isti) postao izveštaj Saveta Evrope koji je i izglasan, predsednik Tači i Veselji su spomenuti u tom izveštaju, tako da je bilo za očekivati da u jednom trenutku oni budu optuženi“.

Bljakaj nije želeo da povezuje predlog optužnice sa najavljenim susretima predstavnika Beograda i Prištine u Briselu i Vašingtonu, ali je kazao da je trenutak u kojem dolazi ova optužnica vrlo osetljiv.

„Dan pre sastanka u Briselu, odnosno tri dana pre sastanka u Vašingtonu, pojavljuje se ovakva reakcija, odnosno saopštenje Suda i još dodatno, to što nije podneta prva optužnica, već samo neke informacije koje, inače, ne bi trebalo da budu u javnosti. Ja ne znam da li to može da se dovede u vezu sa političkim zbivanjima, ali prilično je nezgodan trenutak za tako nešto“, kazao je Bljakaj za Kim.

„Miriše na politiku“

I za Noru Ahmetaj, aktivistkinju za ljudska prava i članicu Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje, ova optužnica dolazi u čudnom trenutku.

„Dolazi pred odlazak u Vašington predstavnika dve vlade i uoči ponovnog dijaloga u Briselu. Ma koliko bih ja volela da verujem u međunarodni pravni sistem, ovo isuviše miriše na politiku. Zašto se to desilo baš sada? Možda međunarodna zajednica želi da izvši pritisak na predsedinka Tačija. Za Veseljija i druge, nemam reči“, kazala je kratko Nora Ahmetaj za RTV Kim.

Trajković: Sprečena abolicija Tačija

Rada Traković iz Evropskog pokreta Srba smatra pak, da pojavlivanje moguće optužnice protiv Tačija i Veseljija u javnosti umnogome menja situaciju pred najavljeni odlazak Vučića i Tačija u Vašington i to u pogledu potpisivanja međusobnog sporazuma koji je, kako kaže, sadržao i aboliciju za Tačija za počinjene ratne zločine.

„Tači je do te abolicije žestoko pokušavao da dođe, pre svega na način na koji je usvojen Zakon o saradnji sa Specijalnim sudom i njegov pokušaj da ga revidira. I on i Veselji su činili ogromne napore da to odrade u Skupštini i mislim da bi to odradili da nije ova optužnica data na uvid“, kaže Trajkovićeva za RTV Kim.

Ona smatra da ova optužnica pokazuje koliko su „američki tužioci i sudstvo samosatalni u odnosu na bilo koju instituciju koja bi mogla na određeni način da devalvira sudski proces“.

„Dakle, on je objavljivanjem teksta optužnice, koji je užasan jer govori o preko 100 ubistava Albanaca, Srba i Roma, na jedan način onemogućio aboliciju i oduzeo legitimitet Tačiju za učestvovanje i potpisivanje sporazuma sa bilo kim, a posebno sa Srbijom“.

To, kaže Trajkovićeva, menja situaciju i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu Kosova.

„Kosovo će morati da ide na nove izbore i da time legitimni predstavnici preuzmu odgovornost za buduće pregovore“, zaključila je Trajkovićeva.

 Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022