Vesti
Ratni zločini

„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“

„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
Tači i Veselji (Foto Tanjug)

Po mišljenju direktora Fonda za humanitrno pravo Kosova, Bekima Bljakaja, objava Specijalizovanog tužilaštva o utvrđivanju optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih optuženih je čudna i dolazi u nezgodnom trenutku pošto je predsednik Suda tek odredio sudiju koji bi trebalo da pregleda i odobri ili ne odobri optužnicu.

„Ukoliko smatra da ima dovoljno dokaza optužnica se potvrđuje i tek tada ona postaje javna i javnost može da zna, odnosno dobije informacije o optužnici. Ovde to nije slučaj, jer se kaže da se optužnica još uvek razmatra i da još nije potvrđena. Tako da je to malo čudna vest“, kaže Bljakaj.

Ipak, ističe da se očekivalo da će Hašim Tači i Kadri Veselji biti optuženi za ratne zločine.

„U svakom slučaju, kada je objavljen izveštaj Dika Martija, a potom (isti) postao izveštaj Saveta Evrope koji je i izglasan, predsednik Tači i Veselji su spomenuti u tom izveštaju, tako da je bilo za očekivati da u jednom trenutku oni budu optuženi“.

Bljakaj nije želeo da povezuje predlog optužnice sa najavljenim susretima predstavnika Beograda i Prištine u Briselu i Vašingtonu, ali je kazao da je trenutak u kojem dolazi ova optužnica vrlo osetljiv.

„Dan pre sastanka u Briselu, odnosno tri dana pre sastanka u Vašingtonu, pojavljuje se ovakva reakcija, odnosno saopštenje Suda i još dodatno, to što nije podneta prva optužnica, već samo neke informacije koje, inače, ne bi trebalo da budu u javnosti. Ja ne znam da li to može da se dovede u vezu sa političkim zbivanjima, ali prilično je nezgodan trenutak za tako nešto“, kazao je Bljakaj za Kim.

„Miriše na politiku“

I za Noru Ahmetaj, aktivistkinju za ljudska prava i članicu Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje, ova optužnica dolazi u čudnom trenutku.

„Dolazi pred odlazak u Vašington predstavnika dve vlade i uoči ponovnog dijaloga u Briselu. Ma koliko bih ja volela da verujem u međunarodni pravni sistem, ovo isuviše miriše na politiku. Zašto se to desilo baš sada? Možda međunarodna zajednica želi da izvši pritisak na predsedinka Tačija. Za Veseljija i druge, nemam reči“, kazala je kratko Nora Ahmetaj za RTV Kim.

Trajković: Sprečena abolicija Tačija

Rada Traković iz Evropskog pokreta Srba smatra pak, da pojavlivanje moguće optužnice protiv Tačija i Veseljija u javnosti umnogome menja situaciju pred najavljeni odlazak Vučića i Tačija u Vašington i to u pogledu potpisivanja međusobnog sporazuma koji je, kako kaže, sadržao i aboliciju za Tačija za počinjene ratne zločine.

„Tači je do te abolicije žestoko pokušavao da dođe, pre svega na način na koji je usvojen Zakon o saradnji sa Specijalnim sudom i njegov pokušaj da ga revidira. I on i Veselji su činili ogromne napore da to odrade u Skupštini i mislim da bi to odradili da nije ova optužnica data na uvid“, kaže Trajkovićeva za RTV Kim.

Ona smatra da ova optužnica pokazuje koliko su „američki tužioci i sudstvo samosatalni u odnosu na bilo koju instituciju koja bi mogla na određeni način da devalvira sudski proces“.

„Dakle, on je objavljivanjem teksta optužnice, koji je užasan jer govori o preko 100 ubistava Albanaca, Srba i Roma, na jedan način onemogućio aboliciju i oduzeo legitimitet Tačiju za učestvovanje i potpisivanje sporazuma sa bilo kim, a posebno sa Srbijom“.

To, kaže Trajkovićeva, menja situaciju i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu Kosova.

„Kosovo će morati da ide na nove izbore i da time legitimni predstavnici preuzmu odgovornost za buduće pregovore“, zaključila je Trajkovićeva.

 Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta
Objavljivanje optužnice od strane Specijlaizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti znači da je optužnica već podignuta, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.
  • 24.06.2020