Vesti
Ratni zločini

Članovi albanskih udruženja nestalih nisu želeli da slušaju Natašu Kandić

Dok je srpska aktivistkinja za ljudska prava Nataša Kandić govorila u Prištini na okruglom stolu na temu "Kakva je sudbina nestalih skoro dve i po decenije posle rata", salu su napustili neki članovi porodica i članovi udruženja nestalih.
Članovi albanskih udruženja nestalih nisu želeli da slušaju Natašu Kandić
Nataša Kandić i Duda Balje na okruglom stolu u Prištini (Foto Ekonomija onlajn)

Predsednik Koordinacionog saveta za nestala lica i ratne zločine na Kosovu Ahmet Grajčevci je rekao da je prisustvo Nataše Kandić nepotrebno i naveo da Kosovo ima svoje institucije, javila je Ekonomija onlajn.

"Članovi porodica su uvek iritirani kada Nataša Kandić dođe na Kosovo jer mi imamo svoje institucije, imamo Savet za slobode i ljudska prava našeg Kosova. Zašto treba da nam dođe Nataša Kandić da nam drži predavanje, kad ih najbolje poznajemo. Ona ovde ne govori šta zna, ne otkriva državnu tajnu, ne govori nijedno mesto masovnih grobnica u Srbiji ili na drugim teritorijama. Imamo svoje institucije, imamo sastanke sa institucijama", rekao je Grajčevci.

"Do danas, nijedna vlada nije uradila dovoljno posla i onoga što je bilo potrebno. Hvala Bogu, imali smo Komisiju za nestala lica koja je dala svoj doprinos i radila koliko je bilo moguće i koliko su uslovi rada dozvoljavali. Što se tiče vlada, nijedna vlada nije dala svoj doprinos u ovom pravcu, bilo da se radi o nestalim licima, ratnim zločinima, ratnoj odšteti, oni nisu radili", zaključio je on.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022