Vesti
Ratni zločini

Češka traži formiranje međunarodnog tribunala za zločine u Ukrajini

Češka, trenutno predsedavajuća Evropskom unijom, apelovala je da se formira međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu.
Češka traži formiranje međunarodnog tribunala za zločine u Ukrajini
Grobovi neidentifikovanih Ukrajinaca na improvizovanom groblju u gradu Izjum (Foto Rojters/Oleksandr Khomenko)

Češka je uputila apel posle otkrića više stotina grobova u Izjumu, gradu koji su nedavno oslobodile ukrajinske trupe, prenosi BBC.

Prema navodima tog medija, mnoge od nađenih žrtava su civili, među kojima su i žene i deca.

"Mi se zalažemo za kažnjavanje ratnih zločinaca", rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

U Izjumu je do sada ekshumirano 59 tela, očekuje se da će biti još ekshumacija iz grobova nađenih u šumi na obodu grada, a Ukrajina veruje da je reč o ratnim zločinima.

"U 21. veku takvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni. Ne smemo to zanemariti. Mi smo za kažnjavanje svih ratnih zločinaca. Pozivam za brzo uspostavljanje specijalnog tribunala koji će suditi za zločin agresije", rekao je Lipavski.

Ukrajinske vlasti su pre dva dana počele ekshumaciju u šumi u kojoj je nađeno 450 grobova, a posle nedavnog oslobođenja te oblasti od ruske okupacije.Ostale vesti

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
  • 21.09.2022
Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.
  • 20.09.2022