Vesti
Ratni zločini

Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime

Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Bajram Ćerkinaj (Foto Puls)

“Po meni, politika koja se tiče nestalih lica je stagnirala”, kaže Ćerkinaj.

Negovan Mavrić iz Resursnog centra kaže da je pitanje eventualnog uključivanja žrtava u proces pred Specijalnim sudom u Hagu teška tema za porodice nestalih. S druge strane, činjenica je da u javnosti postoji određeni osećaj neizvestnosti i nesigurnosti u objektivnost i profesionalnost procesa pred Specijalnim sudom.

“Sada, posle 20 godina izaći pred sud i svedočiti nije lako. Znamo kako su neki svedoci završili i tu nema dileme i naravno da postoji strah među ljudima”, kaže Mavrić.

U radu udruženja koja okuplja porodice nestalih lica nema mesta za politiku, naglašava Ćerkinaj i poziva medije da pomognu u otkrivanju sudbije nestalih.

“To je tema koja bi trebalo da se u medijima pojavljuje češće nego do sada, barem jednom mesečno, pogotovo da se čuje glas Resursnog centra koji okuplja sva lica, bez obzira na to da li je reč o Srbima, Albancima, Aškalijama, Turcima. Na to nismo gledali ni na početku našeg rada, ne gledamo ni danas”, kaže Ćerkinaj.

U medijima, posebno na albanskom jeziku, malo se govori o zločinima za koje se terete pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova nad osobama albanske nacionalnosti. Negovan Mavrić naglašava da rat nikom nije dobro doneo.

“Nisu svi ljudi odgovorni za ono što se zbivalo, ali treba da znaju”, kaže Mavrić.

Sa njim se slaže i Bajram Ćerkinaj i podvlači “zločinac je zločinac. Neka ima ime kako hoće, ali za nas je zločinac”, zaključuje Ćerikinaj.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021
Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

  • 17.11.2021