Vesti
Ratni zločini

Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime

Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Bajram Ćerkinaj (Foto Puls)

“Po meni, politika koja se tiče nestalih lica je stagnirala”, kaže Ćerkinaj.

Negovan Mavrić iz Resursnog centra kaže da je pitanje eventualnog uključivanja žrtava u proces pred Specijalnim sudom u Hagu teška tema za porodice nestalih. S druge strane, činjenica je da u javnosti postoji određeni osećaj neizvestnosti i nesigurnosti u objektivnost i profesionalnost procesa pred Specijalnim sudom.

“Sada, posle 20 godina izaći pred sud i svedočiti nije lako. Znamo kako su neki svedoci završili i tu nema dileme i naravno da postoji strah među ljudima”, kaže Mavrić.

U radu udruženja koja okuplja porodice nestalih lica nema mesta za politiku, naglašava Ćerkinaj i poziva medije da pomognu u otkrivanju sudbije nestalih.

“To je tema koja bi trebalo da se u medijima pojavljuje češće nego do sada, barem jednom mesečno, pogotovo da se čuje glas Resursnog centra koji okuplja sva lica, bez obzira na to da li je reč o Srbima, Albancima, Aškalijama, Turcima. Na to nismo gledali ni na početku našeg rada, ne gledamo ni danas”, kaže Ćerkinaj.

U medijima, posebno na albanskom jeziku, malo se govori o zločinima za koje se terete pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova nad osobama albanske nacionalnosti. Negovan Mavrić naglašava da rat nikom nije dobro doneo.

“Nisu svi ljudi odgovorni za ono što se zbivalo, ali treba da znaju”, kaže Mavrić.

Sa njim se slaže i Bajram Ćerkinaj i podvlači “zločinac je zločinac. Neka ima ime kako hoće, ali za nas je zločinac”, zaključuje Ćerikinaj.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022