Vesti
Ratni zločini

Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića

Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Saranjeni ostaci Ranka Grujića (Foto Radio Goraždevac)

Na sahrani su bili prisutni predstavnici Komisije vlade republike Srbije za kidnapovane i nestale, rodbina i malobrojne komšije Grujića.

Čedomir Grujić, brat poginulog Ranka, kaze da mu je danas bilo mnogo teže nego kada ga je prvi put sahranjivao.

„Danas mi je teže negon ranije. Drugi put btreba da sahranjuješ čoveka. Teško je to, mnogo je teško“, rekao je Čedomir Grujić.

Predsednik Komisije za kidnapovane i nestale, vlade republike Srbije, Veljko Odalović kaže da ovakvi slučajevi govore šta se na ovim prostorima sve dešavalo.

„Nažalost, posle 22 godine, ponovo sahranjujemo Ranka. To je ono što govori no tome šta se na ovom prostoru dešavalo svih ovih godina. Ranko je poginuo u NATO agresiji, i sahranjen je onako kako je to dolikovalo svakome ko je stao na branik otadžbine. Neko je u periodu posle egzodusa koji je doživeo srpski narod na ovim prostorima, prekopao grob, izvadio posmrtne ostatke. Oni su tek sad pronađeni i identifikovani putem DNK metode. Tu smo danas, na istom mestu, istim povodomk, ali i ovu priču moramo da ispričamo, jer ovo nije jedina priča“, kazao je Odalović.

Odalović kaže da se i dalje traga se nestalim licima, ali da je najveća odgovornost na medjunarodnu zajednicu.

„Mnogo je grobova prekopano, mnogo je posmrtnih ostataka odneto, mnoge i danas tražimo, i to su nove tragedije i traume za porodice, i to je nešto što jeposledica upravo, ne samo divljanja terorista i onih koji su ovako bestidno mogli nešto da urade, nego i neodgovornost onih koji su trebali nda sve ovo sačuvaju. Mislim na KFOR i ostale jer ne postoji nigde ni jedna beleška gde su oni pronašli posmrtne Rankove ostatke, koji su odavde odneti. Bilo je to evidentno, jer je porodica kada je došla na groblje, videla prekopan grob i da nema posmrtnih ostataka“, rako je Odalović.

Na Kosovu se i dalje se traga za nestalim licima, na spisku su 1643 lica, od toga je 570 Srba i nealbanaca.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022