Vesti
Ratni zločini

Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića

Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Saranjeni ostaci Ranka Grujića (Foto Radio Goraždevac)

Na sahrani su bili prisutni predstavnici Komisije vlade republike Srbije za kidnapovane i nestale, rodbina i malobrojne komšije Grujića.

Čedomir Grujić, brat poginulog Ranka, kaze da mu je danas bilo mnogo teže nego kada ga je prvi put sahranjivao.

„Danas mi je teže negon ranije. Drugi put btreba da sahranjuješ čoveka. Teško je to, mnogo je teško“, rekao je Čedomir Grujić.

Predsednik Komisije za kidnapovane i nestale, vlade republike Srbije, Veljko Odalović kaže da ovakvi slučajevi govore šta se na ovim prostorima sve dešavalo.

„Nažalost, posle 22 godine, ponovo sahranjujemo Ranka. To je ono što govori no tome šta se na ovom prostoru dešavalo svih ovih godina. Ranko je poginuo u NATO agresiji, i sahranjen je onako kako je to dolikovalo svakome ko je stao na branik otadžbine. Neko je u periodu posle egzodusa koji je doživeo srpski narod na ovim prostorima, prekopao grob, izvadio posmrtne ostatke. Oni su tek sad pronađeni i identifikovani putem DNK metode. Tu smo danas, na istom mestu, istim povodomk, ali i ovu priču moramo da ispričamo, jer ovo nije jedina priča“, kazao je Odalović.

Odalović kaže da se i dalje traga se nestalim licima, ali da je najveća odgovornost na medjunarodnu zajednicu.

„Mnogo je grobova prekopano, mnogo je posmrtnih ostataka odneto, mnoge i danas tražimo, i to su nove tragedije i traume za porodice, i to je nešto što jeposledica upravo, ne samo divljanja terorista i onih koji su ovako bestidno mogli nešto da urade, nego i neodgovornost onih koji su trebali nda sve ovo sačuvaju. Mislim na KFOR i ostale jer ne postoji nigde ni jedna beleška gde su oni pronašli posmrtne Rankove ostatke, koji su odavde odneti. Bilo je to evidentno, jer je porodica kada je došla na groblje, videla prekopan grob i da nema posmrtnih ostataka“, rako je Odalović.

Na Kosovu se i dalje se traga za nestalim licima, na spisku su 1643 lica, od toga je 570 Srba i nealbanaca.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021