Vesti
Ratni zločini

Branilac Dragiše Milenkovića predao molbu za svedočenje Kurtija

Advokat Dejan A. Vasić, branilac Dragiše Milenkovića osumničenog za ratne zločine, predao je molbu da premijer Aljbin Kurti svedoči pred sudom u slučaju koji se vodi protiv njegovog klijenta.
Branilac Dragiše Milenkovića predao molbu za svedočenje Kurtija
Advokat Dejan A. Vasić (Foto privatna arhiva, ustupljena fotografija)

Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna u Kišici. Najpre mu je određen pritvor od 30 dana, da bi mu u međuvremenu bilo određeno zadržavanje na još dva meseca.

Tužilaštvo tereti Milenkovića za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu od 1998. do 1999. godine. Sumnjiči se da je "sistematski vršio torturu, fizičko i psihičko nasilje", te da je "nehumano postupao prema albanskim zatvorenicima".

Branilac Milenkovića, advokat Dejan A. Vasić smatra da bi aktuelni premijer Aljbin Kurti mogao da doprinese razrešenju ovog slučaja s obzirom da je u vreme kada je Milenković radio u zatvoru on bio jedan od pritvorenika.

“Danas sam na pisarnici Vlade predao molbu kojom sam od premijera Aljbina Кurtuja zatražio da pred Specijalnim tužilaštvom da iskaz u svojstvu svedoka odbrane osumnjičenog Dragiše Milenkovića iz Gračanice. Molbu koju sam zaveo na pisarnici Vlade priložio sam zahtevu za saslušanje svedoka Specijalnom tužilaštvu", potvrdio je Vasić za Radio Kim.

On je kazao da očekuje pozitivan odgovor premijera Kosova, te da se nada skorom zakazivanju termina za njegovo saslušanje.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023