Vesti
Ratni zločini

Božović: Prekid ročišta govori o efikasnosti suda

Odlaganje ročišta u Apelacionom sudu govori o efikasnosti pravosudnog sistema Kosova, ocenila je potpredsednica GI SDP Olivera Ivanovića, Ksenija Božović.
Božović: Prekid ročišta govori o efikasnosti suda
Ksenija Božović (Foto Kim)

Božovićeva je podsetila da je odbrana Olivera Ivanovića u dva navrata slala zahtev za izuzeće sudije albanca i to u avgustu i septembru.

„To govori o efikasnosti pravosudnog sistema, o efikasnosti Apelacionog suda. Za mesec i više nisu mogli da razmotre jedan zahtev branioca Olivera Ivanovića“, kazala je Božovićeva.

Božovićeva se nada da će branioci i optuženi pre 11. oktobra, kada će se ročišta nastaviti, biti obavešteni o odluci Apelacionog suda o izuzeću sudije.

„Nadamo se da će Euleks raditi sa tri člana, da će biti efikasan i da će Oliver Ivanović na kraju dokazati svoju nevinost“.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020