Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Usvajanje Deklaracije o nestalima korak napred

Direktor Fonda za Humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj ocenio je za Radio Kim usvajanje zajedničke Deklaracije o nestalim osobama u Briselu kao korak napred po pitanju rešavanja njihove sudbine.

Bljakaj: Usvajanje Deklaracije o nestalima korak napred
Direktor Fonda za Humanitarno pravo Bekim Bljakaj (Foto Kim arhiva)

"Usvajanje deklaracije otvara mogućnosti da se osnaži proces potrage za nestalim licima. Nekoliko tačaka Deklaracije predviđaju nove mere, a najvažnije je to da su se stranke obavezale da će obezbediti dostupnu dokumentaciju, video i audio zapise, beleške i drugi materijal koji bi mogao da doprinese rasvetljavanju sudbine nestalih lica, to je pozitivno, ali ostaje da vidimo koliko će to biti ostvareno u praksi", rekao je Bljakaj za Radio Kim.

Tokom usaglašavanja teksta Deklaracije o nestalim licima vodila se polemika oko termina "prisilno" i "prinudno" nestali, da bi na kraju bio usvojen termin "prinudno nestali".

"Na engleskom u deklaraciji piše (forcibly disappeared) što u prevodu znači `prinudno nestali`, dok Međunarodna konvencija o zaštiti lica od prinudnog nestanka koristi drugi termin koji na engleskom glasi (enforced disappearances). Ne osećam se nadležnim da objasnim ovo, jer je veoma teško naći neke primere ali vidim da Međunarodni komitet Crvenog krsta često u raznim izveštajima koristi ovu terminologiju koja jeste u deklaraciji (forcibly disappeared) ali Konvencija ne koristi taj termin. Prema mom shvatanju to su sinomimi, ali nisam nadležan da kažem više o tome", ogradio se direktor Fonda za Humanitarno pravo.

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su usvojili Deklaraciju o nestalim osobama, na sastanku u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU. 

 Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023