Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Specijalni sud neće doneti pravdu svima

Specijalni sud za ratne zločine neće doneti pravdu svim žrtvama rata na Kosovu, smatra direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj.
Bljakaj: Specijalni sud neće doneti pravdu svima
Bekim Bljakaj (Foto Kim)

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj očekuje da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute na jesen.

Ističe da su očekivanja velika, ali strahuje da mnoge žrtve rata koje 18 godina čekaju pravdu i koje sve svoje nade polažu u ovaj sud, neće biti zadovoljene.

“Specijalni sud će podići nekoliko optužnica, biće funkcionalan pet godina i mandat može produžiti još pet godina. Ne očekujem da će za deset godina biti procesurani svi zločini. Praksa Haškog tribunala pokazuje da ti predmeti traju dosta dugo, zahteva se puno sudija i tužioca koji će raditi, a ovaj sud neće imati toliki kapacitet. Možemo očekivati deset ili petnaest optužnica, odnosno predmeta, ali broj žrtava je prevelik i na žalost, većina njih će ostati bez pravde”, ističe Bljakaj.

Bljakaj kaže da je Fond za humanitarno pravo preporučio institucijama da na Kosovu formiraju sud za ratne zločine koji neće biti privremen, već će narednih godina procesuirati što više predmeta.

“Možda bi na taj način veći broj žrtava dočekao pravdu. Sa jednim sudom koji je privremen, koji je ad hok, ne vrujem da će puno toga da se uradi, ali jeste bitno da se počinioci bar za neke zločine optuže i osude”.

Od formiranja Specijalnog suda za ratne zločine mediji spekulišu o imenima koja bi se mogla naći na optužnicama, a među njima su najviši politički zvaničnici na Kosovu.

Bljakaj objašnjava da je zakon po kome je sud formiran jasan i kaže da se pred njim može naći bilo ko, ukoliko postoje dokazi da je počinio određeni zločin.

“Mi smo u poslednje dve godine čuli razne price, ali niko ne zna tačno ko će biti optužen. Valjda je to dobro jer je do sada Specijani sud uspedo da sve to drži u tanosi tako da niko ne može da utiče na svedoke, ne zna se ko će biti optužen i za koja dela. Na taj način oni su uspeli da zaštite svedoke i spreče uticaj na njih i predmete”, zaključuje Bljakaj.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022