Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Specijalni sud neće doneti pravdu svima

Specijalni sud za ratne zločine neće doneti pravdu svim žrtvama rata na Kosovu, smatra direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj.
Bljakaj: Specijalni sud neće doneti pravdu svima
Bekim Bljakaj (Foto Kim)

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj očekuje da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute na jesen.

Ističe da su očekivanja velika, ali strahuje da mnoge žrtve rata koje 18 godina čekaju pravdu i koje sve svoje nade polažu u ovaj sud, neće biti zadovoljene.

“Specijalni sud će podići nekoliko optužnica, biće funkcionalan pet godina i mandat može produžiti još pet godina. Ne očekujem da će za deset godina biti procesurani svi zločini. Praksa Haškog tribunala pokazuje da ti predmeti traju dosta dugo, zahteva se puno sudija i tužioca koji će raditi, a ovaj sud neće imati toliki kapacitet. Možemo očekivati deset ili petnaest optužnica, odnosno predmeta, ali broj žrtava je prevelik i na žalost, većina njih će ostati bez pravde”, ističe Bljakaj.

Bljakaj kaže da je Fond za humanitarno pravo preporučio institucijama da na Kosovu formiraju sud za ratne zločine koji neće biti privremen, već će narednih godina procesuirati što više predmeta.

“Možda bi na taj način veći broj žrtava dočekao pravdu. Sa jednim sudom koji je privremen, koji je ad hok, ne vrujem da će puno toga da se uradi, ali jeste bitno da se počinioci bar za neke zločine optuže i osude”.

Od formiranja Specijalnog suda za ratne zločine mediji spekulišu o imenima koja bi se mogla naći na optužnicama, a među njima su najviši politički zvaničnici na Kosovu.

Bljakaj objašnjava da je zakon po kome je sud formiran jasan i kaže da se pred njim može naći bilo ko, ukoliko postoje dokazi da je počinio određeni zločin.

“Mi smo u poslednje dve godine čuli razne price, ali niko ne zna tačno ko će biti optužen. Valjda je to dobro jer je do sada Specijani sud uspedo da sve to drži u tanosi tako da niko ne može da utiče na svedoke, ne zna se ko će biti optužen i za koja dela. Na taj način oni su uspeli da zaštite svedoke i spreče uticaj na njih i predmete”, zaključuje Bljakaj.Ostale vesti

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
  • 15.05.2021
Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama
Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Odalović kaže da se narednih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare na kojoj su ubijeni srpski vojnici tokom ratnih sukoba na Kosovu.
  • 14.05.2021
Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021