Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Specijalni sud neće doneti pravdu svima

Specijalni sud za ratne zločine neće doneti pravdu svim žrtvama rata na Kosovu, smatra direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj.
Bljakaj: Specijalni sud neće doneti pravdu svima
Bekim Bljakaj (Foto Kim)

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj očekuje da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute na jesen.

Ističe da su očekivanja velika, ali strahuje da mnoge žrtve rata koje 18 godina čekaju pravdu i koje sve svoje nade polažu u ovaj sud, neće biti zadovoljene.

“Specijalni sud će podići nekoliko optužnica, biće funkcionalan pet godina i mandat može produžiti još pet godina. Ne očekujem da će za deset godina biti procesurani svi zločini. Praksa Haškog tribunala pokazuje da ti predmeti traju dosta dugo, zahteva se puno sudija i tužioca koji će raditi, a ovaj sud neće imati toliki kapacitet. Možemo očekivati deset ili petnaest optužnica, odnosno predmeta, ali broj žrtava je prevelik i na žalost, većina njih će ostati bez pravde”, ističe Bljakaj.

Bljakaj kaže da je Fond za humanitarno pravo preporučio institucijama da na Kosovu formiraju sud za ratne zločine koji neće biti privremen, već će narednih godina procesuirati što više predmeta.

“Možda bi na taj način veći broj žrtava dočekao pravdu. Sa jednim sudom koji je privremen, koji je ad hok, ne vrujem da će puno toga da se uradi, ali jeste bitno da se počinioci bar za neke zločine optuže i osude”.

Od formiranja Specijalnog suda za ratne zločine mediji spekulišu o imenima koja bi se mogla naći na optužnicama, a među njima su najviši politički zvaničnici na Kosovu.

Bljakaj objašnjava da je zakon po kome je sud formiran jasan i kaže da se pred njim može naći bilo ko, ukoliko postoje dokazi da je počinio određeni zločin.

“Mi smo u poslednje dve godine čuli razne price, ali niko ne zna tačno ko će biti optužen. Valjda je to dobro jer je do sada Specijani sud uspedo da sve to drži u tanosi tako da niko ne može da utiče na svedoke, ne zna se ko će biti optužen i za koja dela. Na taj način oni su uspeli da zaštite svedoke i spreče uticaj na njih i predmete”, zaključuje Bljakaj.Ostale vesti

Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca
Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova smanjio je zatvorsku kaznu funkcionerima Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju za tri meseca i ona sada iznosi - četiri godine i tri meseca zatvora.
  • 02.02.2023
Suđenje Pjetru Šalji počinje 21. februara

Početak suđenja jednom od komandanata OVK Pjetru Šalji zvanom Ujka, zakazan je za 21. februar u Hagu, povodom optužbi za zločine nad zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji. Tužilaštvo, odbrana i advokati žrtava će izneti svoje uvodne reči 21. i 22. februara sa početkom u 9.30 sati, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

  • 27.01.2023
Suđenje u slučaju ’’Tači i ostali’’ počinje tokom marta

Suđenje u slučaju bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija, Kadrija Vesljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija trebalo bi da počne tokom marta, zaključeno je danas na konferenciji za pripremu ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 18.01.2023
Izricanje pravosnažne presude Haradinaju i Gucatiju 2. februara
Apelacioni sud Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazao je za 2. februar izricanje drugostepene presude bivšem predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog ometanja rada tužilaštva i zastrašivanja svedoka u drugim postupcima pred tim sudom.
  • 17.01.2023
Kurti u Račku: Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju
U Račku je danas obeležena 24. godišnjica od ubistva 45 Albanaca, meštana ovog sela, a obeležavanju su prisustvovali predstavnici kosovskih institucija kao i Vilijam Voker, tadašnji šef Verifikacione misije Oebsa. Za Srbiju je ovo bila akcija protiv pripadnika OVK, dok je za Albance ubistvo u Račku masakar.
  • 15.01.2023
Sud za zločine OVK do sada odobrio učešće 53 žrtve na sudjenju Tačiju i saoptuženima

Sud za zločine boraca Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu do sada je odobrio učešće 53 žrtve na predstojećem sudjenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

  • 05.01.2023