Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je i dalje nepoznato u vezi čega je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan. On je istakao da sudija za utvrđivanje optužnice može tražiti i njenu dopunu.
Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan
Bekim Bljakaj (Foto arhiva Kim)

“Da li je uopšte ispitivanje bilo vezano za predmet koji je bio najavljen iz Specijalizovanog veća, ili za nešto drugo... Njegova jučerašnja izjava nakon izlaska iz zgrade Specijalizovanog veća je bila jako kratka i nejasna. On je tvrdio da je zapravo slušao debatu između svog advokata i Tužilaštva. Mi ne znamo šta se zapravo desilo”, kazao je Bljakaj.

On je dodao da sudija za utvrđivanje optužnice ima zakonsko pravo i može da da tokom njenog analiziranja zatraži od Tužilaštva i njenu dopunu.

“Sudija može da nalaže Tužilaštvu da intervjuiše pojedine svedoke, ili čak optužene. Tako da je moguć i taj termin. Ovde čak ima komentara da može biti da Tužilaštvo pokušava da nađe dovoljno dokaza o onome što su sami rekli, da je gospodin Tači pokušao da utiče na sud. U tom smislu, Tužilaštvo može imati tu predmetnu nadležnost da ga optuži i za delo sprečavanja pravde”, kazao je Bljakaj.

Kosovski predsednik Hašim Tači je juče po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da je njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva. Ispitivanje je nastavljeno i danas.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022