Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je i dalje nepoznato u vezi čega je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan. On je istakao da sudija za utvrđivanje optužnice može tražiti i njenu dopunu.
Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan
Bekim Bljakaj (Foto arhiva Kim)

“Da li je uopšte ispitivanje bilo vezano za predmet koji je bio najavljen iz Specijalizovanog veća, ili za nešto drugo... Njegova jučerašnja izjava nakon izlaska iz zgrade Specijalizovanog veća je bila jako kratka i nejasna. On je tvrdio da je zapravo slušao debatu između svog advokata i Tužilaštva. Mi ne znamo šta se zapravo desilo”, kazao je Bljakaj.

On je dodao da sudija za utvrđivanje optužnice ima zakonsko pravo i može da da tokom njenog analiziranja zatraži od Tužilaštva i njenu dopunu.

“Sudija može da nalaže Tužilaštvu da intervjuiše pojedine svedoke, ili čak optužene. Tako da je moguć i taj termin. Ovde čak ima komentara da može biti da Tužilaštvo pokušava da nađe dovoljno dokaza o onome što su sami rekli, da je gospodin Tači pokušao da utiče na sud. U tom smislu, Tužilaštvo može imati tu predmetnu nadležnost da ga optuži i za delo sprečavanja pravde”, kazao je Bljakaj.

Kosovski predsednik Hašim Tači je juče po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da je njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva. Ispitivanje je nastavljeno i danas.Ostale vesti

Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020
Tači stigao u tužilaštvo četvrti dan zaredom
Kosovski predsednik, Hašim Tači, stigao je danas oko 14h, četvrti dan zaredom u Kancelariju specijalizovanog tužioca na saslušanje, javlja Zeri.
  • 16.07.2020
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
  • 16.07.2020
Tači završio treći dan ispitivanja, nastavak u četvrtak
Predsednik Kosova Hašim Tači  završio je predveče treći dan davanja iskaza pred predstavnicima Specijalnog tužilaštva sa sedištem u Hagu koje ga tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti.
  • 15.07.2020