Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je i dalje nepoznato u vezi čega je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan. On je istakao da sudija za utvrđivanje optužnice može tražiti i njenu dopunu.
Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan
Bekim Bljakaj (Foto arhiva Kim)

“Da li je uopšte ispitivanje bilo vezano za predmet koji je bio najavljen iz Specijalizovanog veća, ili za nešto drugo... Njegova jučerašnja izjava nakon izlaska iz zgrade Specijalizovanog veća je bila jako kratka i nejasna. On je tvrdio da je zapravo slušao debatu između svog advokata i Tužilaštva. Mi ne znamo šta se zapravo desilo”, kazao je Bljakaj.

On je dodao da sudija za utvrđivanje optužnice ima zakonsko pravo i može da da tokom njenog analiziranja zatraži od Tužilaštva i njenu dopunu.

“Sudija može da nalaže Tužilaštvu da intervjuiše pojedine svedoke, ili čak optužene. Tako da je moguć i taj termin. Ovde čak ima komentara da može biti da Tužilaštvo pokušava da nađe dovoljno dokaza o onome što su sami rekli, da je gospodin Tači pokušao da utiče na sud. U tom smislu, Tužilaštvo može imati tu predmetnu nadležnost da ga optuži i za delo sprečavanja pravde”, kazao je Bljakaj.

Kosovski predsednik Hašim Tači je juče po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da je njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva. Ispitivanje je nastavljeno i danas.Ostale vesti

Ispitan peti svedok u slučaju Duška Arsića
Danas je u Upravi Policije Kosova po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova saslušan peti svedok u slučaju Duška Arsića, osumnjičenog da je počinio ratni zločin u selu Butovac.
  • 28.01.2022
Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022