Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je i dalje nepoznato u vezi čega je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan. On je istakao da sudija za utvrđivanje optužnice može tražiti i njenu dopunu.
Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan
Bekim Bljakaj (Foto arhiva Kim)

“Da li je uopšte ispitivanje bilo vezano za predmet koji je bio najavljen iz Specijalizovanog veća, ili za nešto drugo... Njegova jučerašnja izjava nakon izlaska iz zgrade Specijalizovanog veća je bila jako kratka i nejasna. On je tvrdio da je zapravo slušao debatu između svog advokata i Tužilaštva. Mi ne znamo šta se zapravo desilo”, kazao je Bljakaj.

On je dodao da sudija za utvrđivanje optužnice ima zakonsko pravo i može da da tokom njenog analiziranja zatraži od Tužilaštva i njenu dopunu.

“Sudija može da nalaže Tužilaštvu da intervjuiše pojedine svedoke, ili čak optužene. Tako da je moguć i taj termin. Ovde čak ima komentara da može biti da Tužilaštvo pokušava da nađe dovoljno dokaza o onome što su sami rekli, da je gospodin Tači pokušao da utiče na sud. U tom smislu, Tužilaštvo može imati tu predmetnu nadležnost da ga optuži i za delo sprečavanja pravde”, kazao je Bljakaj.

Kosovski predsednik Hašim Tači je juče po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da je njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva. Ispitivanje je nastavljeno i danas.Ostale vesti

Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021