Vesti
Ratni zločini

Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu

Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Bekim Bljakaj (Foto Medija Centar Beograd)

Komentarišući odluku Vlade Kosova da formira institut, odnosno mehanizam za istraživanje ratnih zločina tokom rata, Bljakaj za Danas podseća da je vlada još 2011. formirala Institut za istraživanje ratnih zločina.

"Ovaj institut je bio operacionalan do 2018. godine, kada je ukinut odlukom tadašnje Vlade Kosova, a umesto tog tela je formiran Departman za tranzicionalnu pravdu u okviru Ministarstva Pravde. Institut nije bio naročito uspešan, osim što su objavili nekoliko publikacija", ukazuje Blakaj.

Kako dodaje, predstavnici tog Instituta su se žalili da nisu imali dovoljnu podršku, niti političku niti finansijsku.

"U vladi Aljbina Kurtija pokrenuta je ideja da se ponovo formira institut za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina mada nije izvesno da to telo će se nazvati Institutom ili samo Mehanizmom. Svejedno, Vlada je već donela odluku za formiranje tog tela", objašnjava Blakaj.

Prema njegovim rečima, na Kosovu nije stvoren nijedan tačan zvaničan narativ o prošlosti.

"U tom smislu, jeste potreban jedan takav mehanizam, ali taj mehanizam mora da ima tačno određene zadatke, ciljeve i način delovanja. Takođe, mehanizam mora da bude sveobuhvatan u svom radu i ni na koji način ne sme da ima preklapanja sa drugim postojećim institucijama, bilo u pravosudnim ili vansudkim institucijama. Mehanizam treba da se bavi dokumentovanjem, analizom dokumentacije, publikacijama u cilju informisanja i obrazovanja, naročito mladih naraštaja, o prošlosti. Jedino tako mehanizam ima smisla", naglašava Bekim Bljakaj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je nedavno da su prošle 22 godine od rata, da je rešavanje zločina daleko, da će se njima baviti poseban mehanizam i da će dokumentovanje zločina poslužiti za podizanje svesti na Kosovu i u regionu.

Podsetimo, Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, istakao je, između ostalog, za Danas da je odluka o osnivanju insitituta ili mehanizma za prikupljanje podataka o ratnim zločinima “priča kojoj se Kurti ponovo vraća”, te da je “najlakše igrati na kartu o antisrpskoj priči i navodnim zločinima srpskih snaga”.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, rekao je za Euronews Srbija, da će institut, odnosno mehanizam biti formalno osnovan, ali sa ciljem da se razmatraju zločini počinjeni od strane srpske vojske i policije, a ne i zločini nad Srbima.

“Ne vidim u ovom institutu ništa novo osim ostvarivanja predizbornog obećanja i političke odluke”, rekao je Surlić.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022