Vesti
Ratni zločini

Blic: Šta je "poginuli" svedok pričao o braći Haradinaj?

Pošto je Daut Haradinaj zapretio etničkim čišćenjem Srba, ukoliko Ramuš bude izručen Srbiji, Blic je objavio svedočenja izbeglice s Kosova Kujtime Beriše.
Blic: Šta je
Ramuš Haradinaj (Foto AP)

On je nastradao pre nego što je svedočio protiv braće Haradinaj.

Beriša je poginuo "pod čudnim okolnostima" 16. februara 2007. u saobraćajnoj nesreći u Podgorici, navodi beogradski list.

"Blic" podseća da je, pre nego što je uspostavljen novi Međunarodni sud za zločine OVK, formirana jedinica za zaštitu svedoka zbog iskustva sa ubijanjem i zastrašivanjem svedoka protiv Ramuša Haradinaja u postupku pred Haškim tribunalom, u kojem je na kraju oslobođen.

Kako se navodi, "bilo je planirano saslušanje Beriše o strašnim mučenjima i silovanju njegove supruge po komandi Haradinaja".

Nastradao je pre svedočenja, ali je sačuvan njegov iskaz koji je dao 11. maja 2004. istražiteljima u Crnoj Gori, a u koji je "Blic" imao uvid.

Kako navodi beograski list, Beriša je u tom iskazu direktno optužio Ramuša i Dauta Haradinaja za ratne zločine.

Svedočio je da su braća iz Albanije tokom 1997. donosili velike količine oružja i da su formirali štab OVK u rodnim Glođanima.

U iskazu Beriša kaže da je sreo naoružane Albance iz Glođana kako se povlače ka Ratišu dok je bio u šumi kako bi nasekao drva, a da mu je jedan od njih rekao da su "malopre pucali u Srbe, a da je Daut Haradinaj ubio dva policajca".

Prema njegovim rečima, Idriz Baljaj Toger, desna ruka Ramuša Haradinaja, rekao je da je sve akcije protiv Srba i izdajnika (Albanaca) naredio Ramuš, što je zaustavilo dalju raspravu.

On je ispričao i kako je početkom jula, tokom noći, u njegovu kuću upao Toger sa četvoricom muškaraca u crnim uniformama.

"Toger mi je lisicama vezao ruke. Iz kreveta su digli moju suprugu Saniju i pod batinama nas odveli u štab u Rzniću. Mene su odmah bacili u bunar dubok više od tri metra, a Saniju odveli u štab. Nešto kasnije iz te rupe izvukli su me Gani Zenija i Taf Chefaj, koji su obezbeđivali Togera. Kad su me doveli u štab, on je odmah počeo da me tuče. Onesvestio sam se", govorio je Beriša.

Kad se probudio, kako je rekao, bio je vezan na metalnom krevetu.

"To je bila njihova sprava za mučanje. Više puta su kroz mene puštali struju, da bi me napokon odvezali i izbacili u hodnik. Kasnije sam saznao da me je spasao Sami Haskaj sa još nekoliko komišija", naveo je on dodajući da mu je kasnije supruga ispričala da ju je silovao Toger.

Govorio je i o mučenjima u štabu zarobljenih policajca Zenuna Gašija, Misina N. i njegovog sina Saljije, kao i još jednog Albanca.

"Tu u štabu njima su naredili da se okrenu ka jednoj jabuci. Toger je isukao nož iz pojasa i jednim potezom Zenunu Gašiju rasekao butni mišić do kostiju. Jedan od njegovih ljudi doneo je so i ubacio u ranu, a drugi je nasilno preko pantalona nekakvih zarđalim šilom ušivao zasoljenu ranu", svedočio je Beriša navodeći i da je Toger odsekao nos Misinovom sinu Sajliji i naterao oca da ga pojede.

On je pričao i kako mu je bilo naređeno da požanje njivu dve Srpkinje, majke i ćerke iz Gornjeg Ratiša, kada je video kako dve žene iz kuće izvodi Toger sa svojim potčinjenima.

"Sve vreme su ih tukli. Ubacili su ih u džip i odveli u pravcu Radonjiičkog jezera. Posle dvadesetak minuta čuli smo nekoliko kratkih rafala", pričao je Beriša navodeći da je kasnije čuo da je Toger ubio i te dve Srpkinje.

On je dodao da je video stotine izmasakriranih tela pored kanala kod Radonjičkog jezera, među kojima su bile i dve stare Srpkinje.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za "Blic" da je Beriša među 19 nastradalih svedoka protiv Ramuša Haradinaja.Ostale vesti

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
  • 15.05.2021
Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama
Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Odalović kaže da se narednih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare na kojoj su ubijeni srpski vojnici tokom ratnih sukoba na Kosovu.
  • 14.05.2021
Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021