Vesti
Ratni zločini

Blic: Daut optuženi, Ramuš i Tači svedoci

Kosovski Specijalni sud za ratne zločine definitivno će početi sa radom krajem ove ili početkom naredne godine. Prvi optuženi najverovatnije Daut Haradinaj.
Blic: Daut optuženi, Ramuš i Tači svedoci
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Prema pisanju dnevnog lista „Blic”, njegov brat Ramuš, ali i kosovski predsednik Hašim Tači, biće samo svedoci u suđenjima.

Izvor beogradskog dnevnika, neimenovani diplomata sa Kosova, kaže da je sve spremno za podizanje optužnica i prva hapšenja.

Kao što je u januaru 2015. godine početak rada suda odložen zbog politički rovite situacije na Kosovu jer je došlo do zastoja u formiranju vlade, tako se sada, dve godine kasnije, čeka formiranje vlade i konačno početak rada suda.

Strani diplomata na koga se "Blic" poziva kaže da će procesuiranja za ubistva, otmice, proterivanja stanovništva dovesti na klupu suda oko stotinu lokalnih Albanaca.

“Poličko i vojno krilo, komandanti, vojnici, direktni učesnici zločina ili nalogodavci, prema procenama njih stotinak, biće precusuirani, osumnjičeni ili će ih sud pozvati u svojstvu svedoka”, kaže isti izvor, dodajući da je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova imala oko 15.000 pripadnika, a da će pred taj sud biti izveden veliki broj komandanata OVK.

Prema njegovim rečima, nije iznenađenje to što će Ramuš Haradinaj biti pozvan samo u svojstvu svedoka, jer je on procesuiran u Hagu, ali će njegov brat Daut biti među onima protiv kojih će biti podignuta optužnica.

Daut je, napominje se u tekstu, učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao i u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića, ali se povezuje i sa ubijanjem svedoka u suđenju protiv Ramuša.

Za Hašima Tačija "Blicov" izvor kaže da će on, kao i Kadri Veselji, koji je ponovo kandidat za predsednika Skupštine Kosova, "najverovatnije biti pozvani samo u svojstvu svedoka".

Prema saznanjima ovog lista, hapšenja lokalnih Albanaca izvodiće najverovatnije specijalizovana jedinica Euleksa uz podršku kosovske policije.

Izvor beogradskog lista nije želeo da potvrdi da je ceo ovaj proces u rukama stranaca jer međunarodna zajednica nema poverenja u to da na Kosovu neće cureti informacije, i to upravo iz glavnih institucija.

Strani diplomata navodi i da će početak suđenja označiti, posle skoro 20 godina, "kraj ratne opcije u vlasti na Kosovu".

Inače, ovaj sud na Kosovu postoji formalno, a sva dokumentacija o budućim suđenjima biće u Holandiji.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022