Vesti
Ratni zločini

Bivši pripadnik OVK: Ljimaj zapovedao u Lapušniku

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, bivši pripadnik OVK posvedočio je da su Fatmir Ljimaj i Isak Musliju zapovedali tom albanskom paravojskom u selu Lapušnik, poprištu zločina iz optužnice.
Bivši pripadnik OVK: Ljimaj zapovedao u Lapušniku
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto N1)

U Lapušniku, opštini Glogovac, je po optužnici bio jedan od više od 40 pritvoreničkih centara u kojima je OVK nezakonito držala, zlostavljala i ubijala Albance koje je smatrala nelojalnim, Srbe i Rome.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Veći deo današnjeg iskaza zaštićenog svedoka optužbe, čiji je identitet zaštićen šifrom 3879, odvijao se iza zatvorenih vrata.

Dok ga je ispitivao tužilac Metju Holing, svedok je, u kratkom javnom delu zasedanja, potvrdio da su Ljimaj i Musliju komandovali OVK u okolini Lapušnika, a da je značajnu ulogu igrao i starešina OVK Šukri Buja.

Po optužnici, Ljimaj, Baljaj i Buja učestvovali su, u proleće i leto 1998, u ispitivanju pritvorenika u Lapušniku. Pritvorene su vojnici OVK svakodnevno prebijali i mučili.

U optužnici piše i da su pripadnici OVK u junu 1998, u prisustvu Ljimaja, ubili Ajeta Gašija, koga su prethodno prebijali i zlostavljali pod optužbom da je saradjivao sa srpskim vlastima.

Krajem jula 1998, vojnici OVK izveli su, pred srpskom ofanzivom, iz Lapušnika grupu albanskih pritvorenika, a zatim su devetoricu streljali na planini Beriša, piše u optužnici.

Za zločine u Lapušniku, Haški tribunal je sudio Ljimaju i Muslijuu, ali su oni 2005. bili oslobodjeni krivice.

Za okrutan tretman pritvorenika u Lapušniku i ubistvo na planini Beriša, Haški tribunal je tada osudio Haradina Baljaja na 13 godina zatvora.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023