Vesti
Ratni zločini

Bivše vođe OVK pred sudom 11. februara

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazala su za 11. februar treću statusnu konferenciju u procesu protiv nekadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija i još trojice lidera OVK, optužene za ratne zločine na Kosovu, prenosi Tanjug.
Bivše vođe OVK pred sudom 11. februara
Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi (Foto Ekspres)

tatusna konferencija biće održana pred sudijom za prethodni postupak.

Optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciju, a njihove će stavove i interese zastupaće njihovi branioci.

U odluci sudije, koja je danas objavljena, navodi se da će na predstojećoj konferenciji biti reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Odbrana i tužilaštvo su pozvani da sva pitanja o kojima žele da govore prethodno dostave sudiji u pisanoj formi - tužilaštvo do 8. februara, a odbrana do 10. februara.

U ovom procesu pored Tačija optuženi su i Redžep Seljimi, Kadri Veselji i Jakup Krasnići.

Prošle sedmice sudija je odbio zahtev njihovih branialca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovg bekstva, optstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021