Vesti
Ratni zločini

Beriša: Naoružao sam OVK

Bivši premijer Albanije Salji Beriša rekao je da je 1997. godine otvorio arsenale albanske vojske kako bi naoružao Oslobodilačku vojsku Kosova. U neredima koji su te godine zahvatili Albaniju ubijeno je 2.000 ljudi. Iz skladišta albanske vojske nestalo je oko 700.000 komada naoružanja i više od milijardu metaka.
Beriša: Naoružao sam OVK
Pripadnici OVK (Foto balkans.aljazeera.com)

Salji Beriša je ispričao da je nakon pada komunizma u Albaniji odlučio da otvori vrata vojnih skladišta oružja, a jedan od razloga za to mu je bio da naoruža Albance na Kosovu, prenela je MIA na makedonskom jeziku.

“Mi smo se, kao partija, organizovali da dajemo besplatno oružje, iako je bilo i slučajeva prodaje. Otvorio sam vojna skladišta da se naoruža OVK”, priznao je bivši premijer Albanije.

U nemirima koji su izbili u Albaniji u proleće 1997. godine iz vojnih skladišta je odneto preko 700.000 komada oružja, kao i više od 1,5 milijardi metaka. Dobar deo tog oružja je, kako su tada preneli mediji, završio na Kosovu.

Oko 2.000 ljudi ubijeno je u neredima, koji su pratili propast piramidalnih štedionica i upade u arsenale albanske vojke. Protesti su, ubrzo, izmakli kontroli pa se protest protiv propasti štedionica pretvorio u sukob Albanaca sa severa protiv Albanaca sa juga zemlje.

Tokom tih događaja, bande su preuzele kontrolu nad desetak gradova u Albaniji.Ostale vesti

Odbrana Saljiha Mustafe završila izvođenje dokaza
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljiha Mustafe obavestila je juče sudski panel Specijalizovanih veća Kosova u Hagu da je završila izvođenje svojih dokaza u ovom predmetu.
  • 27.05.2022
Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj
Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.
  • 25.05.2022
Završava se pretraga u rudniku Štavalj
Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je za sutra planiran završetak aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnika Štavalj radi provere navoda Prištine da su tu pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.
  • 24.05.2022
Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022