Vesti
Ratni zločini

Beriša: Naoružao sam OVK

Bivši premijer Albanije Salji Beriša rekao je da je 1997. godine otvorio arsenale albanske vojske kako bi naoružao Oslobodilačku vojsku Kosova. U neredima koji su te godine zahvatili Albaniju ubijeno je 2.000 ljudi. Iz skladišta albanske vojske nestalo je oko 700.000 komada naoružanja i više od milijardu metaka.
Beriša: Naoružao sam OVK
Pripadnici OVK (Foto balkans.aljazeera.com)

Salji Beriša je ispričao da je nakon pada komunizma u Albaniji odlučio da otvori vrata vojnih skladišta oružja, a jedan od razloga za to mu je bio da naoruža Albance na Kosovu, prenela je MIA na makedonskom jeziku.

“Mi smo se, kao partija, organizovali da dajemo besplatno oružje, iako je bilo i slučajeva prodaje. Otvorio sam vojna skladišta da se naoruža OVK”, priznao je bivši premijer Albanije.

U nemirima koji su izbili u Albaniji u proleće 1997. godine iz vojnih skladišta je odneto preko 700.000 komada oružja, kao i više od 1,5 milijardi metaka. Dobar deo tog oružja je, kako su tada preneli mediji, završio na Kosovu.

Oko 2.000 ljudi ubijeno je u neredima, koji su pratili propast piramidalnih štedionica i upade u arsenale albanske vojke. Protesti su, ubrzo, izmakli kontroli pa se protest protiv propasti štedionica pretvorio u sukob Albanaca sa severa protiv Albanaca sa juga zemlje.

Tokom tih događaja, bande su preuzele kontrolu nad desetak gradova u Albaniji.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021