Vesti
Ratni zločini

Beneš: Zaštitićemo svedoke Specijalnog suda

Portparolka Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji Avis Beneš kaže da će Specijalna služba brinuti o bezbednosti ljudi koje će pozvati Tužilaštvo.
Beneš: Zaštitićemo svedoke Specijalnog suda
Ilustracija (Foto Dojče vele)

Portparolka Specijalnog suda Avis Beneš kazala je za “Novosti” da će ova institucija odgovoriti na opasnost da se ponovi “haški scenario” kada su svedoci protiv lidera OVK ubijani, nestajali i ginuli u nesrećama pod nerasvetljenim okolnostima.

“O zaštiti svedoka koji će iznositi činjenice pred Specijalnim sudom za Kosovo brinuće specijalna služba u skladu sa najvišim standardima međunarodnog krivičnog prava”, kazala je Beneš.

Ona je dodala da zaštitne mere koje nalažu sudije mogu da obuhvataju korišćenje pseudonima, izmenu slike i glasa, odloženo otkrivanje podataka na osnovu kojih se može utvrditi identitet i svedočenje putem video-veze.

Na pitanje da li će se optužnice protiv pripadnika OVK bazirati isključivo na dokazima koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope za Kosovo Dik Marti Beneš kaže da ne može da se žnagađamo na kojim dokazima će specijalizovani tužilac zasnivati optužnice.

“Sud će se baviti navodima o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima izvršenim u toku i posle sukoba na Kosovu, a koja se tiču dela iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine i bila su predmet krivične istrage Specijalne istražne radne grupe”, navela je Beneš.

Ona je istakla da se ne može govoriti ni o profilima potencijalnih optuženika jer je na Tužilaštvu da odluči kog pojedinca će krivično goniti.

Dodaje i da će Pravilnik o postupku i dokazima, stupiti na snagu sedam dana pošto Specijalizovano veće Ustavnog suda utvrdi njegovu ustavnost.Ostale vesti

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
  • 15.05.2021
Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama
Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Odalović kaže da se narednih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare na kojoj su ubijeni srpski vojnici tokom ratnih sukoba na Kosovu.
  • 14.05.2021
Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021