Vesti
Ratni zločini

Beneš: Zaštitićemo svedoke Specijalnog suda

Portparolka Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji Avis Beneš kaže da će Specijalna služba brinuti o bezbednosti ljudi koje će pozvati Tužilaštvo.
Beneš: Zaštitićemo svedoke Specijalnog suda
Ilustracija (Foto Dojče vele)

Portparolka Specijalnog suda Avis Beneš kazala je za “Novosti” da će ova institucija odgovoriti na opasnost da se ponovi “haški scenario” kada su svedoci protiv lidera OVK ubijani, nestajali i ginuli u nesrećama pod nerasvetljenim okolnostima.

“O zaštiti svedoka koji će iznositi činjenice pred Specijalnim sudom za Kosovo brinuće specijalna služba u skladu sa najvišim standardima međunarodnog krivičnog prava”, kazala je Beneš.

Ona je dodala da zaštitne mere koje nalažu sudije mogu da obuhvataju korišćenje pseudonima, izmenu slike i glasa, odloženo otkrivanje podataka na osnovu kojih se može utvrditi identitet i svedočenje putem video-veze.

Na pitanje da li će se optužnice protiv pripadnika OVK bazirati isključivo na dokazima koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope za Kosovo Dik Marti Beneš kaže da ne može da se žnagađamo na kojim dokazima će specijalizovani tužilac zasnivati optužnice.

“Sud će se baviti navodima o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima izvršenim u toku i posle sukoba na Kosovu, a koja se tiču dela iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine i bila su predmet krivične istrage Specijalne istražne radne grupe”, navela je Beneš.

Ona je istakla da se ne može govoriti ni o profilima potencijalnih optuženika jer je na Tužilaštvu da odluči kog pojedinca će krivično goniti.

Dodaje i da će Pravilnik o postupku i dokazima, stupiti na snagu sedam dana pošto Specijalizovano veće Ustavnog suda utvrdi njegovu ustavnost.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022