Vesti
Ratni zločini

Beneš: Specijalni sud funkcionalan i spreman da deluje

Postoji puno predrasuda o radu Specijalnog suda, a jedno od najčešćih je pitanje kome se može suditi i šta obuhvata mandat ovog suda. Portparolka Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Avis Beneš je za "Sporazum" pojasnila njegov rad i ulogu.
Beneš: Specijalni sud funkcionalan i spreman da deluje
Avis Beneš (Foto Kim)

"Zakon jasno govori o individualnoj krivičnoj odgovornosti. Dakle, ovo nije, kako se ponekad naziva u nekim medijima, ’Sud za OVK’ ili sud za neku drugu organizaciju. Ovo je sud koji može suditi za zločine koje su počinili pojedinci i to samo u određenom vremenskom razdoblju. Dakle, od 01. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine i to samo za zločine koji su u vezi sa poznatim izveštajem Saveta Evrope", navela je Avis Beneš, a onda objasnila šta Specijalizovana veća Kosova nisu:

"Ovo nije sud koji će suditi za sve ratne zločine počinjene na Kosovu, nije sud za ekonomske i korupcijske zločine, nije sud za organizacije i nije sud koji će doneti univerzalnu pravdu svima koji su bili žrtve ratnih i posleratnih zločina", kazala je Beneš.

Specijalni sud jeste deo pravosudnog sistema Kosova, ali je nezavisan od bilo kakvih uticaja, iako ga finansira Evropska unija, kaže Beneš i dodaje da je u ovom slučaju Tužilaštvo odvojeno od Specijalizovanih veća Kosova, odnosno suda. Ističe da je sud u potpunosti funkcionalan i spreman da deluje, ali da procesuiranje prvih optuženih nije u njihovoj nadležnosti. Ona podseća da je, u odnosu na Haški tribunal, uloga žrtava mnogo veća. Žrtve imaju i lični interes, ali i pravo da budu obaveštene, da dobiju status žrtve i da dobiju naknadu štete. Da bi se to i ostvarilo, potrebno je ispuniti određene uslove.

"Potencijalne žrtve se mogu prijaviti tek nakon što se objavi potvrđena optužnica, a to trenutno, kao što je poznato, nije slučaj. Oni mogu biti žrtve koje će se ticati konkretnih zločina, a ne svih drugih počinjenih zločina za vreme kosovskog sukoba. U osnovi, fizičko lice koje smatra da je lično pretrpelo fizičku, materijalnu ili duševnu štetu kao neposrednu posledicu krivičnog dela koje se navodi u optužnici. Pre nego što optužnica bude objavljena ne može se nigde prijavljivati. Onda kada to bude slučaj, onda će naša služba za učešće žrtava, unutar našeg suda, obezbediti prijavne obrasce, kao i detaljnije informacije o uslovima koje treba ispuniti da bi se formalno dobio status žrtve", rekla je portparolka Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Avis Beneš naglašava da žrtve u procesu "ne mogu učestvovati pojedinačno, već samo posredstvom zastupnika".

"U novembru prošle godine otvoren je taj proces, otvoren je poziv za prijavu advokata koji bi zastupali žrtve. On nema krajnji rok i oni koji mogu ispuniti uslove, svi oni će biti stavljeni na tu listu. Već unapred znamo da će postojati samo određeni vremenski rok u kome će proces prijave biti moguć. Zato je trenutno u toku naš autrič program, mi se pokušavamo povezati sa što većim brojem organizacija koje će biti u stanju pomoći potencijalnim žrtvama u tom procesu. Naravno da je i nama jasno da možda mnogi od njih nemaju pristup informacijama ili da možda nisu najveštiji u ispunjavanju obrazaca", kazala je Beneš.

U Specijalnom sudu su svesni da je reč o vrlo osetljivim stvarima, te se kompletna komunikacija sa žrtvama ili njihovim zastupnicima tretira kao apsolutno povereljiva informacija, zaključila je Beneš.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022