Vesti
Ratni zločini

Arsiću produžen pritvor na još dva meseca

Nenadu Arsiću iz Čaglavice koga kosovski pravosudni organi sumnjiče za ratni zločin, produžen je pritvor na još dva meseca, potvrdio je za RTV Kim njegov branilac Dejan A. Vasić.
Arsiću produžen pritvor na još dva meseca
Pritvorska jedinica u Podujevu (Foto Novosti)

Arsić je juče saslušan pred specijalnom tužiteljkom Kosova Dritom Hajdari zbog sumnji da je u maju 1999.godine kao pripadnik MUP-a SR Jugoslavije postupao nečovečno prema dvojici Albanaca.

“On je negirao da je učestvovao u ovim događajima. Detaljno je ispričao gde je bio I koje je obaveze imao tokom rata I da te ljude u tom kontekstu nije za to vreme video. On ih poznaje, to su njegove komšije i on nije negirao mogućnost da su to oni pretrpeli, međutim on je negirao da je u tome učestvovao”, kaže advokat Vasić.

Arsić se nalazi u pritvoru u Podujevu. “Uslovi u pritvorskom centru u Podujevu su solidni I on se do sada nije žalio da je imao bilo kakvih problema I da mu je bilo šta falilo. On je jako stabilan čovek, ali je zabrinut što je njegova majka o kojoj se brinuo ostala sama. To je jedino što ga okupira u ovom trenutku”.

Nenad Arsić poreklom iz Čaglavice, zaposlen u MUP-u u Niškoj Banji, terete se da je sa drugim pripadnicima policije 1999. Godine u prištinskom naselju Emšir maltretirao dvojicu albanskih civila, da ih je navodno tukao, terao da na silu piju alkohol i pevaju srpske pesme.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020