Vesti
Ratni zločini

Arsiću produžen pritvor na još dva meseca

Nenadu Arsiću iz Čaglavice koga kosovski pravosudni organi sumnjiče za ratni zločin, produžen je pritvor na još dva meseca, potvrdio je za RTV Kim njegov branilac Dejan A. Vasić.
Arsiću produžen pritvor na još dva meseca
Pritvorska jedinica u Podujevu (Foto Novosti)

Arsić je juče saslušan pred specijalnom tužiteljkom Kosova Dritom Hajdari zbog sumnji da je u maju 1999.godine kao pripadnik MUP-a SR Jugoslavije postupao nečovečno prema dvojici Albanaca.

“On je negirao da je učestvovao u ovim događajima. Detaljno je ispričao gde je bio I koje je obaveze imao tokom rata I da te ljude u tom kontekstu nije za to vreme video. On ih poznaje, to su njegove komšije i on nije negirao mogućnost da su to oni pretrpeli, međutim on je negirao da je u tome učestvovao”, kaže advokat Vasić.

Arsić se nalazi u pritvoru u Podujevu. “Uslovi u pritvorskom centru u Podujevu su solidni I on se do sada nije žalio da je imao bilo kakvih problema I da mu je bilo šta falilo. On je jako stabilan čovek, ali je zabrinut što je njegova majka o kojoj se brinuo ostala sama. To je jedino što ga okupira u ovom trenutku”.

Nenad Arsić poreklom iz Čaglavice, zaposlen u MUP-u u Niškoj Banji, terete se da je sa drugim pripadnicima policije 1999. Godine u prištinskom naselju Emšir maltretirao dvojicu albanskih civila, da ih je navodno tukao, terao da na silu piju alkohol i pevaju srpske pesme.Ostale vesti

Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021
Svedok povukao optužbe protiv Hašima Tačija
Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, povukao je u utorak optužbe protiv Hašima Tačija.
  • 05.05.2021
Kadri Veselji privremeno na Kosovu
Bivši predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji, pušten je privremeno iz Haga gde je u pritvoru kao osumnjičeni za ratne zločine. Vest je za "Klan Kosova" potvrdila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.
  • 03.05.2021