Vesti
Ratni zločini

Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju “Drenica 2”

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je presudu optuženima za ratne zločine u slučaju "Drenica 2", koju je 27. maja prošle godine doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je danas advokat Tom Gaši.
Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju “Drenica 2”
Apelacioni sud u Prištini (Foto Kim)

Prema presudi Isni Tači osuđen je na šesti i po godina zatvora, Zećir Dermaki, Jehir Dermak na šest, a na po tri godine osuđeni su Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj i Seljaman Demaj, kao i Fadilj Demaku koji je poslanik u Skupštini Kosova i Nedžat Demaku, aktuelni gradonačelnik Glogovca.

Apelacioni sud smanjio je kaznu jedino Sulejmanu Seljimiju sa osam na sedam godina zatvora.

Advokat Tom Gaši napisao je na svom Fejsbuk profilu da je presuda skandalozna i "pravi masakar pravde".

"Presuda Apelacionog suda je doneta prepisivanjem presude Osnovnog suda u Mitrovici iz 2015. godine, kada su svi osuđeni bez dokaza. To je politička presuda u obliku pravne presude", napisao je Gaši.

On je najavio da će advokati odbrane podneti žalbe Vrhovnom sudu Kosova uz nadu da će "pobediti pravda i da neće biti presuda koje su politički diktirane".

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovce u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020