Vesti
Ratni zločini

Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju “Drenica 2”

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je presudu optuženima za ratne zločine u slučaju "Drenica 2", koju je 27. maja prošle godine doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je danas advokat Tom Gaši.
Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju “Drenica 2”
Apelacioni sud u Prištini (Foto Kim)

Prema presudi Isni Tači osuđen je na šesti i po godina zatvora, Zećir Dermaki, Jehir Dermak na šest, a na po tri godine osuđeni su Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj i Seljaman Demaj, kao i Fadilj Demaku koji je poslanik u Skupštini Kosova i Nedžat Demaku, aktuelni gradonačelnik Glogovca.

Apelacioni sud smanjio je kaznu jedino Sulejmanu Seljimiju sa osam na sedam godina zatvora.

Advokat Tom Gaši napisao je na svom Fejsbuk profilu da je presuda skandalozna i "pravi masakar pravde".

"Presuda Apelacionog suda je doneta prepisivanjem presude Osnovnog suda u Mitrovici iz 2015. godine, kada su svi osuđeni bez dokaza. To je politička presuda u obliku pravne presude", napisao je Gaši.

On je najavio da će advokati odbrane podneti žalbe Vrhovnom sudu Kosova uz nadu da će "pobediti pravda i da neće biti presuda koje su politički diktirane".

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovce u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021