Vesti
Ratni zločini

Apelacioni sud o žalbi na Ivanovićevu presudu

Drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini nakon pet meseci od podnošenja žalbe na presudu Oliveru Ivanoviću, održaće prvo ročište. Advokat Nebojša Vlajić očekuje da sud objektivno proceni dokaze.
Apelacioni sud o žalbi na Ivanovićevu presudu
Nebojša Vlajić i Oliver Ivanović (Foto Tanjug)

Advokat lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, kazao je za RTV Kim da odbrana očekuje da veće Apelacionog suda na ročištima objektivno proceni sve dokaze, kako one koji štete optuženom, tako i one koji mu idu u prilog.

Odbrana Olivera Ivanovića očekuje da će danas dobiti i odgovor na zahtev o izuzeću jednog člana veća koji je kosovski Albanac.

“Sama pripadnost jednoj naciji ne bi trebalo da budi sumnju u bilo kom društvu, međutim, na Kosovu je situacija drugačija. Upravo zbog toga međunarodne sudije i Euleks postoje, da presuđuju  u predmetima za koje se smatra da lokalno pravosuđe nije u stanju da presudi nepristrasno. Mi smatramo da je ovo očigledan primer takvog predmeta i zbog toga je u prvostepenom suđenju bilo troje međunarodnih sudija. Tražimo da veće bude sastavljeno na isti način i sada“, ističe Vlajić.

Advokat Vlajić kaže da lider GI SDP Oliver Ivanović sa nestrpljenjem čeka da suđenje počne kako bi dokazao svoju nevinost.

„Njega u čitavom ovom postupku hrabri podrška porodice, podrška javnosti koju ima od samog početka ovog predmeta, ali i saznanje da on nije kriv za ono za šta je osuđen“, kaže Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je krajem aprila žalbu na presudu kojom je lider SDP-a osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je ovak proces politički motivisan.

Ivanović se nalazi u zatvoru od 27. januara 2014. godine kada je lišen slobode.

“Očekujemo da Oliver bude slobodan čovek“

Supruga Olivera Ivanovića, Milena Popović Ivanović, očekuje da će veće Apelacionog Suda u Prištini ispraviti prvostepenu odluku kojom je lider GI SDP osuđen na devet godina zatvora.

“Celokupna ova situacija je izuzetno teška, prvenstveno za Olivera, a onda i za nas, njegovu porodicu. Ono što očekujem jeste da će apelaciono veće ispraviti odluku prvostepenog i da će Oliver konačno biti slobodan čovek jer je to jedina istinska i prava stvar“, kazala je Ivanovićeva.

Ivanovićeva kaže da se Oliver dobro oseća i da ga redovno posećuje.

“Svi smo mi dobro jer smatramo da je ovo početak kraja nepravde kroz koju prolazimo skoro tri godine“, kazala je Ivanovićeva.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021