Vesti
Ratni zločini

Apelacioni sud o žalbi na Ivanovićevu presudu

Drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini nakon pet meseci od podnošenja žalbe na presudu Oliveru Ivanoviću, održaće prvo ročište. Advokat Nebojša Vlajić očekuje da sud objektivno proceni dokaze.
Apelacioni sud o žalbi na Ivanovićevu presudu
Nebojša Vlajić i Oliver Ivanović (Foto Tanjug)

Advokat lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, kazao je za RTV Kim da odbrana očekuje da veće Apelacionog suda na ročištima objektivno proceni sve dokaze, kako one koji štete optuženom, tako i one koji mu idu u prilog.

Odbrana Olivera Ivanovića očekuje da će danas dobiti i odgovor na zahtev o izuzeću jednog člana veća koji je kosovski Albanac.

“Sama pripadnost jednoj naciji ne bi trebalo da budi sumnju u bilo kom društvu, međutim, na Kosovu je situacija drugačija. Upravo zbog toga međunarodne sudije i Euleks postoje, da presuđuju  u predmetima za koje se smatra da lokalno pravosuđe nije u stanju da presudi nepristrasno. Mi smatramo da je ovo očigledan primer takvog predmeta i zbog toga je u prvostepenom suđenju bilo troje međunarodnih sudija. Tražimo da veće bude sastavljeno na isti način i sada“, ističe Vlajić.

Advokat Vlajić kaže da lider GI SDP Oliver Ivanović sa nestrpljenjem čeka da suđenje počne kako bi dokazao svoju nevinost.

„Njega u čitavom ovom postupku hrabri podrška porodice, podrška javnosti koju ima od samog početka ovog predmeta, ali i saznanje da on nije kriv za ono za šta je osuđen“, kaže Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je krajem aprila žalbu na presudu kojom je lider SDP-a osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je ovak proces politički motivisan.

Ivanović se nalazi u zatvoru od 27. januara 2014. godine kada je lišen slobode.

“Očekujemo da Oliver bude slobodan čovek“

Supruga Olivera Ivanovića, Milena Popović Ivanović, očekuje da će veće Apelacionog Suda u Prištini ispraviti prvostepenu odluku kojom je lider GI SDP osuđen na devet godina zatvora.

“Celokupna ova situacija je izuzetno teška, prvenstveno za Olivera, a onda i za nas, njegovu porodicu. Ono što očekujem jeste da će apelaciono veće ispraviti odluku prvostepenog i da će Oliver konačno biti slobodan čovek jer je to jedina istinska i prava stvar“, kazala je Ivanovićeva.

Ivanovićeva kaže da se Oliver dobro oseća i da ga redovno posećuje.

“Svi smo mi dobro jer smatramo da je ovo početak kraja nepravde kroz koju prolazimo skoro tri godine“, kazala je Ivanovićeva.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020