Vesti
Ratni zločini

Amnesti: Optužnica protiv Tačija nada za žrtve rata na Kosovu

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal ocenila je da optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija predstavlja nadu za žrtve kosovskog rata da se sazna istina o zločinima.
Amnesti: Optužnica protiv Tačija nada za žrtve rata na Kosovu
Hašim Tači (Foto Kim)

"Optužnica donosi nadu za hiljade žrtava kosovskog rata koje su čekale više od dve decenije da saznaju istinu o stravičnim zločinima. Optužbe, koje su prve za Specijalno tužilaštvo, pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona", ocenila je predstavnica AI za Balkan Jelena Sesar.

Prema njenim rečima, čini se da su ubedljivi dokazi o ratnim zločinima koje je počinilo rukovodstvo Oobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući trajnu kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika među kosovskim Albancima.

Neki od navoda uključuju umešanost u trgovinu organima, otmice, zlostavljanje zatvorenika i seksualno nasilje.

"To što je trebalo skoro deset godina da bilo ko od osumnjičenih za krivičnu odgovornost bude izveden pred sud, omogućilo je da postoji kultura nekažnjavanja za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu (1998-2000). Ova optužnica daje nadu da se svaki pokušaj ometanja pravde, istine i reparacije neće tolerisati i da će žrtve i bližnji nestalih konačno videti suđenje osumnjičenima", dodala je ona.

Tači je danas podneo ostavku pošto je obavešten da je u Specijalnom sudu za ratne zločine potvrđena optužnica protiv njega, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. On je potom zajedno sa drugim optuženima krenuo u Hag.Ostale vesti

Iskazom svedoka nastavlja se suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred Posebnom odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 27.11.2020
Trandafilova još četiri godine na čelu Suda u Hagu
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova obavljaće tu dužnost i naredne četiri godine, saopšteno je iz tog suda.
  • 26.11.2020
Sporazum: Otkrivanje novih grobnica je i otkrivanje novih zločina
Iako je prošlo više od 20 godina od prestanka oružanih sukoba na Kosovu, ni u Prištini, niti u Beogradu ne postoji dovoljno političke volje da se reši pitanje nestalih osoba, jer nijedna strana nije spremna za ustupak, ocenila je u emisiji “Sporazum” direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević.
  • 26.11.2020
Produžen pritvor Saljihu Mustafi
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova produžio je pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu 1999. godine.
  • 24.11.2020
Presuda Nenadu Arsiću najavljena za 4. decembar
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini održan je glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Advokat Dejan A. Vasić istče da će 4. decembra biti izrečena presuda.
  • 23.11.2020
Nastavak suđenja Nenadu Arsiću
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se nastaviti glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Danas će svedočiti svedok odbrane.
  • 23.11.2020