Vesti
Ratni zločini

Amnesti: Optužnica protiv Tačija nada za žrtve rata na Kosovu

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal ocenila je da optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija predstavlja nadu za žrtve kosovskog rata da se sazna istina o zločinima.
Amnesti: Optužnica protiv Tačija nada za žrtve rata na Kosovu
Hašim Tači (Foto Kim)

"Optužnica donosi nadu za hiljade žrtava kosovskog rata koje su čekale više od dve decenije da saznaju istinu o stravičnim zločinima. Optužbe, koje su prve za Specijalno tužilaštvo, pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona", ocenila je predstavnica AI za Balkan Jelena Sesar.

Prema njenim rečima, čini se da su ubedljivi dokazi o ratnim zločinima koje je počinilo rukovodstvo Oobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući trajnu kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika među kosovskim Albancima.

Neki od navoda uključuju umešanost u trgovinu organima, otmice, zlostavljanje zatvorenika i seksualno nasilje.

"To što je trebalo skoro deset godina da bilo ko od osumnjičenih za krivičnu odgovornost bude izveden pred sud, omogućilo je da postoji kultura nekažnjavanja za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu (1998-2000). Ova optužnica daje nadu da se svaki pokušaj ometanja pravde, istine i reparacije neće tolerisati i da će žrtve i bližnji nestalih konačno videti suđenje osumnjičenima", dodala je ona.

Tači je danas podneo ostavku pošto je obavešten da je u Specijalnom sudu za ratne zločine potvrđena optužnica protiv njega, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. On je potom zajedno sa drugim optuženima krenuo u Hag.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022