Vesti
Ratni zločini

Amnesti: Optužnica protiv Tačija nada za žrtve rata na Kosovu

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal ocenila je da optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija predstavlja nadu za žrtve kosovskog rata da se sazna istina o zločinima.
Amnesti: Optužnica protiv Tačija nada za žrtve rata na Kosovu
Hašim Tači (Foto Kim)

"Optužnica donosi nadu za hiljade žrtava kosovskog rata koje su čekale više od dve decenije da saznaju istinu o stravičnim zločinima. Optužbe, koje su prve za Specijalno tužilaštvo, pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona", ocenila je predstavnica AI za Balkan Jelena Sesar.

Prema njenim rečima, čini se da su ubedljivi dokazi o ratnim zločinima koje je počinilo rukovodstvo Oobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući trajnu kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika među kosovskim Albancima.

Neki od navoda uključuju umešanost u trgovinu organima, otmice, zlostavljanje zatvorenika i seksualno nasilje.

"To što je trebalo skoro deset godina da bilo ko od osumnjičenih za krivičnu odgovornost bude izveden pred sud, omogućilo je da postoji kultura nekažnjavanja za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu (1998-2000). Ova optužnica daje nadu da se svaki pokušaj ometanja pravde, istine i reparacije neće tolerisati i da će žrtve i bližnji nestalih konačno videti suđenje osumnjičenima", dodala je ona.

Tači je danas podneo ostavku pošto je obavešten da je u Specijalnom sudu za ratne zločine potvrđena optužnica protiv njega, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. On je potom zajedno sa drugim optuženima krenuo u Hag.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021