Vesti
Ratni zločini

Ambasada Nemačke: Specijalni sud nema političke ciljeve

Ambasada Nemačke u Prištini smatra da je Specijalni sud ključna pravosudna institucija, važna za Kosovo, jer doprinosi vladavini zakona.
Ambasada Nemačke: Specijalni sud nema političke ciljeve
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Kako se dodaje, Specijalni sud ni u kojem slučaju nema političke ciljeve.

Taj sud "ni u kom slučaju nije povezan sa političkim ciljevima, izvan njegovog specifičnog mandata", navodi se u izjavi nemačke ambasade za RSE.

Ambasada je navela da je Nemačka neprestano podržavala Kosovo u naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko i Interpol.

U izjavi se dodaje da su uslovi EU za viznu liberalizaciju za građane Kosova jasno postavljeni, a to su demarkacija granične linije sa Crnom Gorom i dokazana borba protiv korupcije, ali ti ciljevi i dalje nisu ispunjeni.

Predsednik Kosova Hašim Tači je ove nedelje optužio međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada je Skupština Kosova usvajala odluku o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.

Specijalni sud za ratne zločine je kosovski sud sa sedištem u Hagu i ima za zadatak istragu zločina za koje su osumnjičeni "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Predsednik Tači, čije se ime pominje u izveštaju Dika Martija, predvodio je proces formiranja tog suda i pored velikog nezadovoljstva na Kosovu.

 Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020