Vesti
Ratni zločini

Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu

Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting (Foto Specijalizovano tužilaštvo)

Kako je saopšteno, mandat Vajtinga na mestu vršioca dužnosti trajaće dok se ne imenuje novi specijalizovani tužilac.

"Imaće potpuno ista ovlašćenja kao i Specijalizovani tužilac i ni u kom pogledu neće biti prekida u radu Specijalizovanog tužilaštva", saopšteno je iz ove institucije.

Vajting (58) je tužilac francuske i američke nacionalnosti s dugogodišnjim iskustvom kako u nacionalnim tako i u međunarodnim krivičnim postupcima. Radi u Specijalizovanom tužilaštvu od juna 2019. godine, najpre kao voditelj istraga, a od avgusta 2020. godine kao zamenik specijalizovanog tužioca.

Od 2010. do 2013. godine g. Vajting je radio u tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda (MKS), prvo kao koordinator istraga, a zatim kao koordinator krivičnih postupaka, nadgledajući sve krivične postupke.

Od 2002. do 2007. godine Vajting je radio na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), gde je bio glavni tužilac u postupku protiv Fatmira Ljimaja, Isaka Musljiua i Haradina Balje, te glavni tužilac u postupcima protiv Milana Martića i Dragomira Miloševića.

Tužilac Smit napušta Specijalizovano tužilaštvo i odlazi na mesto Specijalnog savetnika u Sjedinjenim Državama gde će nadgledati dve krivične istrage koje su u toku.

Na funkciju specijalizovanog tužioca Smit je imenovan u maju 2018. godine, a preuzeo je dužnost u septembru iste godine.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023