Vesti
Ratni zločini

Albanac jedan od sudija Ivanoviću

O žalbi na presudu lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću pred Apelacionim sudom u Prištini odlučivaće i jedan sudija kosovski Albanac, čije je izuzeće zatražila odbrana, kaže njegov advokat Nebojša Vlajić.
Albanac jedan od sudija Ivanoviću
Nebojša Vlajić (Kontakt plus radio)

Posle pet meseci od podnošenja žalbe na presudu Ivanoviću, drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini održaće ročišta 28. septembra i predviđeno je da traje četiri dana.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Kontakt plus radiju da ono što za sada znaju u Ivanovićevoj odbrani jeste da je predsednik veća međunarodni sudija Euleksa, ali da je jedan član veća lokalni sudija, Albanac, zbog čega su zahtevali i podneli zahtev Apelacionom sudu da veće bude sastavljeno isključivo od međunarodnih sudija.

“Smatramo da lokalni sudija u ovom predmetu ne može da radi. Euleks je osnovao misiju upravo zbog toga da bi presuđivao predmete za koje se smatra da lokalno pravosuđe nije u stanju, a to su oni predmeti koji uključuju različite nacionalnosti, predmeti gde je krivično delo učinjeno na štetu jedne nacionalnosti od pripadnika druge, kao i ratne zločine”, rekao je Vlajić.

On je dodao da ovaj predmet upravo spada u tu grupu predmeta i da smatra da lokalno pravosuđe, odnosno lokalne sudije, ne treba da u njemu učestvuju.

“Kakva će biti odluka po našem zahtevu, ostaje da se vidi. Mi lično ne sumnjamo ni u jednog sudiju, ni međunarodnog ni lokalnog, ali objektivno, te činjenice da je sudija Albanac čine ga nepodobnim da nepristrasno odlučuje u ovom predmetu”, ocenio je advokat Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je, krajem aprila, žalbu na presudu kojom je Ivanović, početkom godine, osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je posredi politički motivisan proces, a on se u zatvoru nalazi od 27. januara 2014. godine kada je lišen slobode.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020