Vesti
Ratni zločini

Albanac jedan od sudija Ivanoviću

O žalbi na presudu lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću pred Apelacionim sudom u Prištini odlučivaće i jedan sudija kosovski Albanac, čije je izuzeće zatražila odbrana, kaže njegov advokat Nebojša Vlajić.
Albanac jedan od sudija Ivanoviću
Nebojša Vlajić (Kontakt plus radio)

Posle pet meseci od podnošenja žalbe na presudu Ivanoviću, drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini održaće ročišta 28. septembra i predviđeno je da traje četiri dana.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Kontakt plus radiju da ono što za sada znaju u Ivanovićevoj odbrani jeste da je predsednik veća međunarodni sudija Euleksa, ali da je jedan član veća lokalni sudija, Albanac, zbog čega su zahtevali i podneli zahtev Apelacionom sudu da veće bude sastavljeno isključivo od međunarodnih sudija.

“Smatramo da lokalni sudija u ovom predmetu ne može da radi. Euleks je osnovao misiju upravo zbog toga da bi presuđivao predmete za koje se smatra da lokalno pravosuđe nije u stanju, a to su oni predmeti koji uključuju različite nacionalnosti, predmeti gde je krivično delo učinjeno na štetu jedne nacionalnosti od pripadnika druge, kao i ratne zločine”, rekao je Vlajić.

On je dodao da ovaj predmet upravo spada u tu grupu predmeta i da smatra da lokalno pravosuđe, odnosno lokalne sudije, ne treba da u njemu učestvuju.

“Kakva će biti odluka po našem zahtevu, ostaje da se vidi. Mi lično ne sumnjamo ni u jednog sudiju, ni međunarodnog ni lokalnog, ali objektivno, te činjenice da je sudija Albanac čine ga nepodobnim da nepristrasno odlučuje u ovom predmetu”, ocenio je advokat Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je, krajem aprila, žalbu na presudu kojom je Ivanović, početkom godine, osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je posredi politički motivisan proces, a on se u zatvoru nalazi od 27. januara 2014. godine kada je lišen slobode.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021