Vesti
Ratni zločini

Albanac jedan od sudija Ivanoviću

O žalbi na presudu lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću pred Apelacionim sudom u Prištini odlučivaće i jedan sudija kosovski Albanac, čije je izuzeće zatražila odbrana, kaže njegov advokat Nebojša Vlajić.
Albanac jedan od sudija Ivanoviću
Nebojša Vlajić (Kontakt plus radio)

Posle pet meseci od podnošenja žalbe na presudu Ivanoviću, drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini održaće ročišta 28. septembra i predviđeno je da traje četiri dana.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Kontakt plus radiju da ono što za sada znaju u Ivanovićevoj odbrani jeste da je predsednik veća međunarodni sudija Euleksa, ali da je jedan član veća lokalni sudija, Albanac, zbog čega su zahtevali i podneli zahtev Apelacionom sudu da veće bude sastavljeno isključivo od međunarodnih sudija.

“Smatramo da lokalni sudija u ovom predmetu ne može da radi. Euleks je osnovao misiju upravo zbog toga da bi presuđivao predmete za koje se smatra da lokalno pravosuđe nije u stanju, a to su oni predmeti koji uključuju različite nacionalnosti, predmeti gde je krivično delo učinjeno na štetu jedne nacionalnosti od pripadnika druge, kao i ratne zločine”, rekao je Vlajić.

On je dodao da ovaj predmet upravo spada u tu grupu predmeta i da smatra da lokalno pravosuđe, odnosno lokalne sudije, ne treba da u njemu učestvuju.

“Kakva će biti odluka po našem zahtevu, ostaje da se vidi. Mi lično ne sumnjamo ni u jednog sudiju, ni međunarodnog ni lokalnog, ali objektivno, te činjenice da je sudija Albanac čine ga nepodobnim da nepristrasno odlučuje u ovom predmetu”, ocenio je advokat Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je, krajem aprila, žalbu na presudu kojom je Ivanović, početkom godine, osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je posredi politički motivisan proces, a on se u zatvoru nalazi od 27. januara 2014. godine kada je lišen slobode.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021