Vesti
Ratni zločini

Advokatica Filipović: Svedoci potvrdili navode Arsićeve odbrane

U postupku koji se vodi za ratni zločin protiv Duška Arsića pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini saslušani su svedoci odbrane: dve Srpkinje i jedan Albanac, njegove nekadašnje kolege u Opštini Priština.
Advokatica Filipović: Svedoci potvrdili navode Arsićeve odbrane
Advokatica Jovana Filipović (Foto Kim)

Advokatica Jovana Filipović je kazala da su svedoci odbrane potvrdili da se Duško Arsić u periodu od januara do juna meseca 1999. godine nalazio na svom radnom mestu i obavljao poslove geometra u Opštini Priština.

“U tom periodu bio je sa svojim kolegama. Svo troje svedoka je izjavilo da Arsić nikada nije nosio uniformu, niti da je imao oružje. Takođe, rekli su da to nisu nikada čuli od bilo koga drugog, čak ni u periodu posle sukoba 1999. godine. Ovim izjavama svedoka, potvrđeni su navodi odbrane da Duško Arsić nikada nije počinio krivična dela koja mu se stavljalju na teret, niti da je učestvovao u bilo kojim drugim ratnim dešavanjima”, navela je ona.

Podsetimo, Duško Arsić se tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovac učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je, navodno, zaustavio jedno maloletno lice, te ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao.

U postupku koji se vodi protiv Duška Arsića do sada je saslušano deset svedoka.

"Niko od svedoka optužbe nije potvrdio navode iz optužnice, da je lično ili neposredno video Duška Arsića da je izvršio dela koja mu se stavljalju na teret. Svedoci optužbe su govorili da su čuli i da imaju neka druga posredna saznanja, naravno osim oštećenog. Međutim, niko drugi nije potvrdio da ga je neposredno video u izvršenju konkretnog krivičnog dela. Iz tog razloga smatram da optužnica ne može da opstane i da se po istoj ne može doneti osuđujuća presuda”, rekla je ona i dodala kako se nada da će sud doneti zakonitu i pravičnu odluku, u skladu sa dokazima.

Na današnjem ročistu trebalo je da bude saslušan i svedok optužbe A.K, ali je neposredno pre početka suđenja obavestio sud da nece moći da prisustvuje ročištu iz zdravstvenih razloga.

Naredno ročiste je zakazano za 13. septembar i tada će biti nastavljeno saslušanje svedoka optužbe.

Inače, Duško Arsić je uhapšen 8. decembra 2021. godine na prelazu Jarinje. Pred Osnovnim sudom u Prištini uporedo se vodi i parnični postupak za uzurpaciju njegove imovine u selu Matičane. Krivični postupak koji se vodio zbog legalizacije lažnog sadržaja je završen prvostepenom osuđujućom predsudom protiv I.M. kojom je počinilac osuđen na tri godine zatvora. Time je, ujedno, potvrđeno da je Arsićima nezakonito oduzeta imovina.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023