Vesti
Ratni zločini

Advokat Vasić: Tasić se branio ćutanjem

Specijalni tužilac Euleksa za ratne zločine Pol Flin, saslušao je Darka Tasića, osumnjičenog da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a u sklopu istrage o događajima u Maloj Kruši kod Prizrena.
Advokat Vasić: Tasić se branio ćutanjem
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Darko Tasić se sumnjiči da je sa svojim ocem i bratom učestvovao u paljenju i pljačkanju više od stotinu kuća u ovom selu, kao i za deportaciju albanskih žena i dece u Albaniju, tokom sukoba na Kosovu.

"Po mom savetu, gospodin Tasić se danas branio ćutanjem. Specijalni tužilac Flin je za početak januara najavio saslušanja očevidaca u Maloj Kruši, naglasivši da ne može da garantuje bezbednost osumnjičenom tokom ovih radnji, tako da ću u daljem toku istrage samo ja prisustvovati razgovorima tužioca sa svedocima", izjavio je Tasićev advokat Dejan A. Vasić.

Kosovska policija uhapsila je Tasića prošlog meseca. Tasić je rođen u Prizrenu, sa prebivalištem u Crnoj Gori.

Uhapšen je na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.

Tasić je jedan od Srba čija se imena nalaze na spisku lica koja se sumnjiče za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.



Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020