Vesti
Ratni zločini

Advokat Vasić: Tasić se branio ćutanjem

Specijalni tužilac Euleksa za ratne zločine Pol Flin, saslušao je Darka Tasića, osumnjičenog da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a u sklopu istrage o događajima u Maloj Kruši kod Prizrena.
Advokat Vasić: Tasić se branio ćutanjem
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Darko Tasić se sumnjiči da je sa svojim ocem i bratom učestvovao u paljenju i pljačkanju više od stotinu kuća u ovom selu, kao i za deportaciju albanskih žena i dece u Albaniju, tokom sukoba na Kosovu.

"Po mom savetu, gospodin Tasić se danas branio ćutanjem. Specijalni tužilac Flin je za početak januara najavio saslušanja očevidaca u Maloj Kruši, naglasivši da ne može da garantuje bezbednost osumnjičenom tokom ovih radnji, tako da ću u daljem toku istrage samo ja prisustvovati razgovorima tužioca sa svedocima", izjavio je Tasićev advokat Dejan A. Vasić.

Kosovska policija uhapsila je Tasića prošlog meseca. Tasić je rođen u Prizrenu, sa prebivalištem u Crnoj Gori.

Uhapšen je na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.

Tasić je jedan od Srba čija se imena nalaze na spisku lica koja se sumnjiče za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021
Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
  • 24.02.2021
Tužilac: Odbiti žalbe za ukidanje pritvora Tačija i ostalih šefova OVK
Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od Žalbenog veća suda u Hagu da u celosti odbije žalbu na rešenje sudije kojom je odbio zahtev za ukidanje pritvora nekadašnjem glavnom komandantu OVK Hašimu Tačiju.
  • 22.02.2021
Prijavljeno 18 žrtava u slučaju protiv Tačija i ostalih
Specijalnom sudu u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK stiglo je 18 prijava žrtava u slučaju koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Vaseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenosi RTS.
  • 19.02.2021