Vesti
Ratni zločini

Advokat: Nasim Haradinaj nije pretio svedocima ratnih zločina

Tokom završnih reči pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK), advokat zamenika predsednika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) naglasio je da njegov klijent Nasim Haradinaj nije pretio da će da otkrije identitet zaštićenih svedoka u predmetima ranih zločina.
Advokat: Nasim Haradinaj nije pretio svedocima ratnih zločina
Zgrada Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (Foto RSE)

Trećeg dana iznošenja završnih reči na suđenju predsedniku i zameniku predsednika Udruženja ratnih veterana SVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u SVK u Hagu, Haradinajev advokat, Tobi Kedman, izjavio je da njegov klijent nikada nije pretio potencijalnim svedocima u predmetima ratnih zločina, kako tvrdi tužilaštvo.

Haradinaj je, međutim, kritikovao ono što smatra „diskriminatorskim pristupom“ SVK, dodao je Kedman.

I Gucati i Haradinaj smatraju da je Specijalni sud pristrasan jer je osnovan da sudi pripadnicima OVK, a ne Srbima koji su počinili većinu zločina tokom rata na Kosovu.

Njima se sudi za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka. Oni se terete da su nakon što su dobili pakete dokumenata koji su procurili iz SVK, a koji su sadržali poverljive informacije o zaštićenim svedocima u slučajevima protiv bivših pripadnika OVK, pozvali medije na Kosovu da ih objave. Obojica su se izjasnila da nisu krivi po optužbama.

Tužiteljka Valeria Bolići je u ponedeljak tokom iznošenja završnih reči istakla da su se Gucati i Haradinaj „obraćali svedocima ili nazivali svedoke i one koji su sarađivali sa ovim sudom izdajicama, lažovima, špijunima i saučesnicima, te kazali da se ti svedoci više ne mogu zaštititi“.

Ipak, Kedman je naglasio da njegov klijent nikada nije pretio nijednom svedoku, već da je samo izneo svoje lično mišljenje, što je osnovno pravo svakog kosovskog građanina.

„Nije bilo pretnji, opstrukcije, mešanja ili osvete… tužilaštvo nije identifikovalo nijednog svedoka kojem je prećeno ili koji je bio uplašen zbog postupaka Gucatija i Haradinaja“, rekao je Kedman sudu.

Dodao je da tužilaštvo nije čak ni identifikovalo „kome se (Haradinaj) svetio“, prenosi Kossev.

Kedman je naveo da je Haradinaj zapravo, kada je postao zamenik predsednika Udruženja ratnih veterana OVK, pozivao bivše pripadnike OVK da „sarađuju (sa sudom) jer nemaju šta da kriju, niti imaju od čega da se plaše“.

Kutije sudskih dokumenata o kojima je reč, ostavljene su u hodniku sedišta Udruženja 6. septembra 2020.

U kutijama su bili spisi predmeta koji sadrže imena i lične podatke potencijalnih svedoka u istragama ratnih zločina SVK-a. Gucati i Haradinaj su potom održali konferencije za štampu kako bi objavili dokumenta koja su procurila iz suda.

Kedman je pred sudom istakao da je tužilaštvo navelo da Haradinaj „nije odgovoran za krađu i curenje ovih dokumenata. Tužilaštvo je dozvolilo da ovi dokumenti procure a još uvek nije poznato kako je ono to dozvolilo”.

Naglasio je kako je tužilaštvo sprečilo odbranu da istraži curenje dokumenta.

SVK su osnovana pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, kako bi sudili zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu 1998-2000.

Inače, zaštita svedoka bio je ključni problem SVK nakon što je na prethodnim suđenjima komandantima OVK, vršen pritisak na svedoke.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022