Vesti
Ratni zločini

Advokat N. Tačija: Porodica Milivojević negirala optužbe

Tri člana porodice Milivojević negirali su na suđenju da ih je optuženi Nehat Tači proterivao 1. jula 1999. godine iz kuće u kojoj su živeli, izjavio je Tačijev advokat Sead Spahović.

Advokat N. Tačija: Porodica Milivojević negirala optužbe
Nahit Tači (Foto fax.al)

Na jučerašnjem suđenju, i sam optuženi, direktor Policije Kosova za region Južne Mitrovice Nehat Tači, je negirao da je proterao porodicu Milivojević.

"U to vreme 15 dana nisam bio tu. Sa svojom suprugom sam bio na medenom mesecu u Kosovom Polju. U nečemu takvom nikada nisam učestvovao," rekao je Tači, tvrdeći da ne poznaje ni jednog člana porodice Milivojević, navodi Blic.

Advokat optuženog Nehata Tačija Sead Spahović zatražio je da se Tači oslobodi.

"Jedan od oštećenih svedočio je i da su im u policiji rekli da ih je proterao Nehat Tači, ali ga nije prepoznao kao čoveka koji ih je stvarno oterao. Očekujemo da odmah bude pušten i da tužilac odustane od daljeg krivičnog gonjenja. Njemu pritvor ističe 28. oktobra i nema nikakve potrebe da tamo bude još nekoliko dana," rekao je Spahović, prenosi Blic.

Iako je ranije jedan od nekadašnjih pripadnika OVK i poslanik u skupštini Kosova iz redova Demokratskog saveza Kosova, Šukri Buja, izjavio da je Nehat Tači bio član OVK, Tači je negirao svoje članstvo.

Njegov advokat je istakao da se ime Regionalnog direktora kosovske policije ne nalazi na spisku pripadnika OVK-a koji imaju srpski istražitelji.

Inače, Nehat Tači uhapšen je na administrativnom prelazu Končulj 29. septembra na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine, prema optužnici koja ga tereti za delo terorizma.

U međuvremenu je Skupština Kosova usvojila i Rezoluciju kojom se traži da zvanični Beograd oslobodi Tačija, dok je policija Kosova obavestila svoje zaposlene da za njih, posle hapšenja direktora Policije Kosova za region Južne Mitrovice kretanje kroz centralnu Srbiju nije bezbedno, i da bi ono moglo da ima "nepredvidive posledice".Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020