Vesti
Ratni zločini

Advokat N. Tačija: Porodica Milivojević negirala optužbe

Tri člana porodice Milivojević negirali su na suđenju da ih je optuženi Nehat Tači proterivao 1. jula 1999. godine iz kuće u kojoj su živeli, izjavio je Tačijev advokat Sead Spahović.

Advokat N. Tačija: Porodica Milivojević negirala optužbe
Nahit Tači (Foto fax.al)

Na jučerašnjem suđenju, i sam optuženi, direktor Policije Kosova za region Južne Mitrovice Nehat Tači, je negirao da je proterao porodicu Milivojević.

"U to vreme 15 dana nisam bio tu. Sa svojom suprugom sam bio na medenom mesecu u Kosovom Polju. U nečemu takvom nikada nisam učestvovao," rekao je Tači, tvrdeći da ne poznaje ni jednog člana porodice Milivojević, navodi Blic.

Advokat optuženog Nehata Tačija Sead Spahović zatražio je da se Tači oslobodi.

"Jedan od oštećenih svedočio je i da su im u policiji rekli da ih je proterao Nehat Tači, ali ga nije prepoznao kao čoveka koji ih je stvarno oterao. Očekujemo da odmah bude pušten i da tužilac odustane od daljeg krivičnog gonjenja. Njemu pritvor ističe 28. oktobra i nema nikakve potrebe da tamo bude još nekoliko dana," rekao je Spahović, prenosi Blic.

Iako je ranije jedan od nekadašnjih pripadnika OVK i poslanik u skupštini Kosova iz redova Demokratskog saveza Kosova, Šukri Buja, izjavio da je Nehat Tači bio član OVK, Tači je negirao svoje članstvo.

Njegov advokat je istakao da se ime Regionalnog direktora kosovske policije ne nalazi na spisku pripadnika OVK-a koji imaju srpski istražitelji.

Inače, Nehat Tači uhapšen je na administrativnom prelazu Končulj 29. septembra na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine, prema optužnici koja ga tereti za delo terorizma.

U međuvremenu je Skupština Kosova usvojila i Rezoluciju kojom se traži da zvanični Beograd oslobodi Tačija, dok je policija Kosova obavestila svoje zaposlene da za njih, posle hapšenja direktora Policije Kosova za region Južne Mitrovice kretanje kroz centralnu Srbiju nije bezbedno, i da bi ono moglo da ima "nepredvidive posledice".Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021