Rasprava u Briselu o daljem radu EULEKS-a

Irina Gudeljević, portparol EULEKS-a, ocenila je da je prošla teška godina, ali da je dalji napredak neophodan. Trenutno je u Briselu u toku strateški pregled EULEKS-a, koji će definisati misiju za naredne dve godine.

Podeli ovaj članak sa:
  • (Foto Tanjug)

Ona u intervjuu za „Pravdu“ tvrdi da na severu Kosova rešenje mora da se pronađe mirnim putem, kako bi se vladavina prava uspostavila na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever.

“Bila je ovo teška godina. Naravno da uvek ima mesta za napredak, ali ja moram da istaknem činjenicu da su EULEKS-ove sudije donele preko 220 presuda, da je u toku više od 350 krivičnih istraga, a da su naši tužioci bili uključeni u preko 1.700 slučajeva. Misija je učinila značajan progres u borbi protiv krijumčarenja ljudima, konkretno u slučaju „Tisa“, u kome je sedmoro ljudi osuđeno na 66 godina zatvora i 450.000 evra”, rekla je Gudeljević.

Ona napominje da rešenje mora biti postignuto mirnim putem. I da vladavina prava mora da bude implementirana na teritoriji celog Kosova, uključujući i sever.

“Veoma je važno da barikade budu uklonjene što je pre moguće, i da bude obezbeđen permanentni i bezuslovni pristup za sve, uključujući EULEKS i druge međunarodne organizacije. Ponovno uspostavljanje slobodnog kretanja je apsolutni preduslov za efikasnu vladavinu prava širom Kosova”.

Prtparol EULEKS-a očekuje da će 2012.godina biti godina promena.

”Trenutno je u Briselu u toku strateški pregled EULEKS-a, koji će definisati misiju za naredne dve godine. To će, verovatno, uključiti i određeni transfer odgovornosti na lokalne institucije. Ovaj strateški pregled će biti dostavljen zemljama članicama EU, koje će konačnu odluku doneti početkom 2012. godine” rekla je Gudeljević .

Dodala je i da istragu o trgovini organima ništa ne koči.

“Kao što znate, EULEKS je obrazovao specijalnu istraživačku radnu grupu. Ona je već je započela sa istragom navoda, koje je decembra 2010. godine u svom izveštaju izneo izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti. Radna grupa, koja je sastavljena od tužilaca, istražitelja i pomoćnog osoblja, osnovana je uz punu podršku svih 27 zemalja članica EU. Ona nastavlja sa preliminarnom istragom, koju je EULEKS pokrenuo u januaru 2011”, zaključila je Irina Gudeljević.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane