Vesti

Rasprava u Briselu o daljem radu EULEKS-a

Irina Gudeljević, portparol EULEKS-a, ocenila je da je prošla teška godina, ali da je dalji napredak neophodan. Trenutno je u Briselu u toku strateški pregled EULEKS-a, koji će definisati misiju za naredne dve godine.
 • 02.01.2012
 • 18:28 h
 • Pravda
 • komentara:
 • pregleda: 1086
Rasprava u Briselu o daljem radu EULEKS-a
(Foto Tanjug)

Ona u intervjuu za „Pravdu“ tvrdi da na severu Kosova rešenje mora da se pronađe mirnim putem, kako bi se vladavina prava uspostavila na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever.

“Bila je ovo teška godina. Naravno da uvek ima mesta za napredak, ali ja moram da istaknem činjenicu da su EULEKS-ove sudije donele preko 220 presuda, da je u toku više od 350 krivičnih istraga, a da su naši tužioci bili uključeni u preko 1.700 slučajeva. Misija je učinila značajan progres u borbi protiv krijumčarenja ljudima, konkretno u slučaju „Tisa“, u kome je sedmoro ljudi osuđeno na 66 godina zatvora i 450.000 evra”, rekla je Gudeljević.

Ona napominje da rešenje mora biti postignuto mirnim putem. I da vladavina prava mora da bude implementirana na teritoriji celog Kosova, uključujući i sever.

“Veoma je važno da barikade budu uklonjene što je pre moguće, i da bude obezbeđen permanentni i bezuslovni pristup za sve, uključujući EULEKS i druge međunarodne organizacije. Ponovno uspostavljanje slobodnog kretanja je apsolutni preduslov za efikasnu vladavinu prava širom Kosova”.

Prtparol EULEKS-a očekuje da će 2012.godina biti godina promena.

”Trenutno je u Briselu u toku strateški pregled EULEKS-a, koji će definisati misiju za naredne dve godine. To će, verovatno, uključiti i određeni transfer odgovornosti na lokalne institucije. Ovaj strateški pregled će biti dostavljen zemljama članicama EU, koje će konačnu odluku doneti početkom 2012. godine” rekla je Gudeljević .

Dodala je i da istragu o trgovini organima ništa ne koči.

“Kao što znate, EULEKS je obrazovao specijalnu istraživačku radnu grupu. Ona je već je započela sa istragom navoda, koje je decembra 2010. godine u svom izveštaju izneo izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti. Radna grupa, koja je sastavljena od tužilaca, istražitelja i pomoćnog osoblja, osnovana je uz punu podršku svih 27 zemalja članica EU. Ona nastavlja sa preliminarnom istragom, koju je EULEKS pokrenuo u januaru 2011”, zaključila je Irina Gudeljević.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017