Vesti

Raseljeni u Ugljaru pet meseci bez vode

Naselje “Bergen” u Ugljaru kod Kosova Polja gde živi oko 30 raseljenih porodica već pet meseci je bez vode.
 • 04.09.2012
 • 00:01 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1499
Raseljeni u Ugljaru pet meseci bez vode
Bergen naselje (Foto KIM)

Nezadovoljni zbog višemesečne nestašice vode raseljeni iz “Bergena” su krajem prošlog meseca blokirali put kroz Ugljare kako bi ukazali na problem sa kojim se suočavaju.

Marija Balog, koja kao raseljeno lice tu živi, izjavila je KIM radiju da je su se obraćali mnogim institucijama ali s obzirom da niko nije reagovao raseljeni su odlučili da krajem prošlog meseca blokiraju put u Ugljaru. Nakon mnogih obećanja odlučili su da prestanu sa blokadama.

“Tek juče, nakon što sam podnela zahtev Opštini Gračanica, nam je obećano da će iskopati dve bušotine, znači da naprave dva bunara kako bi imali dovoljno vode da se više ne snebivamo. Juče su poslali cisternu tako da smo se snabdeli pijaćom vodom. Danas su i neki kvar otklonili kako bi mogli da imamo dovod gradske vode koju odavno nemamo”, kazala je Balog.

Jelena Stojanović, direktor javnih službi u Opštini Gračnica kaže za Radio KIM da je izgradnja bunara alternativno rešenje kojem će se pristupiti ukoliko ekipe ne uspeju da otklone kvarove na vodovodnoj mreži.

“Ugljare ima problem sa vodosnabdevanjem. Dok se taj problem u globalu ne reši mi ćemo njima svakodnevno slati cisterne sa pijaćom vodom koja je tehnički ispravna a što se tiče bunara ja nemam nikakve informacije o tome. U slučaju da se ovaj problem ne reši u neko dogledno vreme to će nam biti alternativno rešenje”, rekla je Stojanović.

Marija Balog kaže da će raseljeni koji žive u Bergen naselju,  ukoliko problem ne počne da se rešava  u narednih nekoliko dana,  ponovo blokirarai put u Ugljaru.

Ona navodi da je veoma teško svima u ovom izbegličkom naselju bez vode ali, kako navodi, uopšte posmatrano ove porodice su zaboravljene od svih.   

“Nama voda treba i ne samo nama nego celom svetu. Ja mislim da nas posmatraju kao građane trećeg reda koji nemaju ni na šta prava zato što smo raseljeni. Nas niko ne vidi nas niko ne obilazi, nas niko ne pita da li nam treba nam nešto, nas niko nije došao da pita kako se snalazimo bez vode sve dok sami nismo digli uzbunu”, rekla je ona.

Vlada Norveške je 2002. godine izgradila šest dvospratnih stambenih zgrada (naselje Bergen) u Ugljaru za raseljena lica koja su prethodno živela u raznim izbegličkim centrima u na centralnom Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018