Vesti

Raseljeni Srbi uspeli da obiđu prištinsko groblje

Oko stotinu Srba iz Prištine i onih koji su raseljeni iz ovog grada, posetilo je danas na Zadušnice prištinsko groblje. Posle dužeg zadržavanja na Merdaru autobus sa raseljenima ipak je stigao u Prištinu.
 • 02.11.2013
 • 01:58 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1674
Raseljeni Srbi uspeli da obiđu prištinsko groblje
Foto KIM

Autobus sa oko pedesetak raseljenih Srba iz Niša zadržan je na Merdaru više od dva sata pošto kosovska policija iz proceduralnih razloga nije dozvolila da raseljeni nastave put ka Prištini. Nakon intervencije Kancelarije za Kosovo i Metohiju raseljenima je dozvoljeno da uz policijsku pratnju obiđu prištinsko groblje.

„Sve je bilo u redu, spiskovi su napravljeni i poslati na vreme. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je bila obaveštena pre mesec dana. Kada smo došli na Merdare kosovska policija nam je rekla da nemaju obaveštenje da treba da prođemo i nisu hteli da nas puste. Sreća je da je naše rukovodstvo intervenisalo pa su nas pustli“, rekla je Gordana Ristić iz Kosova Polja, koja je jutros sa raseljenima stigla iz Niša.

I ove godine prištinsko groblje samoinicijativno su posetili i raseljeni iz ovog grada koji žive u blizini Prištine, ali i drugih mesta u centralnoj Srbiji. Bilo je i onih koji su groblje posetili prvi put posle četrnaest godina.

 „Prvi put posle rata dolazim na majčin grob. Osećam se rasterećeno i milo mi je što sam danas došla“, rekla je Ružica Cerovna iz Babinog Mosta.

Većim delom groblje je uređeno, a porušeni spomenici popravljeni, kaže prištinski sveštenik Stevo Mitrić.

„Sada je odlično, kako je bilo ranije. I dalje imamo pet radnika koji rade na održavanju. Nadamo se da će sve ono što nije urađeno do sada biti počišćeno“, rekao je sveštenik Stevo Mitrić.

Ipak i ove godine bilo je onih koji u jednom delu prištinskog groblja nisu mogli da pronađu humke svojih najmilijih pošto je taj deo prekrio korov i rastinje.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017