Vesti

Raseljeni Srbi na Zadušnice dolaze bez pratnje

Raseljenim Srbima, koji žive u centralnoj Srbiji Policija Kosova nije odobrila pratnju za autobuse do sredina u kojima je na Zadušnice planirana poseta grobljima.
 • 03.11.2012
 • 16:08 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2559
Raseljeni Srbi na Zadušnice dolaze bez pratnje
Prištinsko groblje (Foto arhiva KIM)

Groblje u Prištini već nekoliko godina unazad Srbi samoinicijativno obilaze, bez organizacije i pratnje policije. Prema rečima prištinskog paroha Darka Marinkovića sveštenici će na groblje izaći u 11h.

Iako nema organizovanog prevoza, šesdesetak raseljenih Srba iz Đakovice danas će ipak obići grobove najmilijih u svom rodnom gradu.

Koordinator opštine Đakovica Đokica Stanojević rekao je u izjavi za KIM radio da je od EULEKS-a i Policije Kosova zatražio pratnju za autobus u kojem će putovati raseljeni, ali da mu ona nije odobrena.

„Rekli su da nam pratnja nije potrebna i da možemo slobodno da se krećemo. Ako je već tako, iskoristićemo priliku da, kada dođemo u Đakovicu, obiđemo i naše kuće pošto su nam garantovani sloboda kretanja i govora“.

Pored groblja u centru grada raseljeni Đakovičani, koji žive u Beogradu, Rači, Kragujevcu i Kraljevu, će posetiti i groblja u mestima Piskote i Donji Petrovac, kao i crkvu Uspenija Presvete Bogorodice u Đakovici.

Kao i prethodnih godina na Zadušnice, i Srbi koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice posetiće groblje koje se nalazi u južnom delu grada.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018