Vesti

Raseljeni obišli groblje u Prištini

Stotinak raseljenih Srba i onih iz okoline obišli su danas na Zadušnice prištinsko groblje. Groblje je delimično očišćeno, ali veći deo je u korovu i rastinju.
 • 03.11.2012
 • 22:52 h > 18:44 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1862
Raseljeni obišli groblje u Prištini
Olivera Ilić sklanja stazu sa očevog groba (Foto KIM)


Raseljeni iz centralne Srbije na prištinsko groblje su došli autobusima bez pratnje. Za razliku od prethodnih godina deo groblja je ovoga puta delimično očišćen i uređen. Postavljene su klupe i urađene staze. Međutim jedna od staza vodi baš preko jedne humke.

„Danas sam zatekla put preko očevog groba, inače svaki put kad dolazim naiđem na nešto drugo, šta ću da zateknem kad ovde dođem to je uvek znak pitanja. Grob je najpre bio obeležen krstom, pošto je uklonjen, ja sam još dva puta donosila novi, ali eto nema ni njih. Došla sam na ideju da postavim mermernu ploču kako bi grob bio obeležen, međutim to nije pomoglo. Evo danas preko groba put. Ne razumem zašto kad ima okolo ovoliko prostora. Eto sad sklanjam stazu sa tatinog groba“, priča Olivera Ilić.

Ministar za lokalnu upravu i samoupravu Slobodan Petrović, čije ministarstvo je radilo na uređenju obišao je groblje. Obećao je da će se greška sa stazom ispraviti i da će u narednom periodu biti još projekata vezanih za uređenje prištinskog groblja.

„Prva faza projekta za uređenje groblja je završena, sada se raspisuje procedura koja će da obuhvati pokrivanje ovih staza slojem asfalta. Postavićemo još klupa za sedenje i u svakom slučaju biće mnogo bolje nego što je do sada bilo“, kazao je Petrović.

I ovoga puta kao i ranijih godina bilo je onih koji su tražili humke svojih najmilijih, a koje nisu mogli da pronađu. Jedna od njih je i Budimka Gavrilović iz Gračanice.  

„Za pohvalu je ovo što je urađeno, ali srednji deo groblja uopšte nije očišćen. Da li nisu imali dovoljno vremena ili šta je u pitanju ne znam, ali ja nisam mogla da priđem do groba moje majke. Evo i sad kad budu došli i naši nekadašnji sugrađani koji su sada u raseljeništvu u centralnoj Srbiji mnogi od njih neće moći da priđu do grobnih mesta do kojih bi želeli, a neka sigurno neće ni naći“, kazala je Budimka.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018