Vesti

R. Trajković: Tražiti rešenja koja će grantovati opstanak Srba

Poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu Rada Trajković kaže da država Srbija treba da nalazi rešenja koja će garantovati opstanak Srba na Kosovu i Metohiji u što značajnijem broju.
 • 05.03.2013
 • 21:56 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1287
R. Trajković: Tražiti rešenja koja će grantovati opstanak Srba
Rada Trajković (Foto arhiva KIM)

Trajković je u izjavi za Radio KIM kazala da za kompleksna pitanja nije moguće naći trenutna rešenja i da bi, za bilo koje rešenje koje bi bilo postignuto za sever Kosova, trebalo vremena za njegovu implementaciju.
 
„Mislim da pitanje severa Kosova u ovom trenutku neće biti pitanje koje će se konačno rešiti. Zato mislim da je ovo istorijski trenutak, država Srbija treba da nalazi rešenja koja će garantovati opštanak Srba u što značajnijem broju, jer na severu neće biti moguća implementacija bilo čega sa čime se stanovništvo ne slaže“, kazala je Trajković.  

Dodaje da je Beograd napravio strašno veliki kompromis, zbog čega ponekad i Srbi u Srbiji imaju osećaj da ono što je do sada urađeno prelazi sve „crvene linije“.

„Napravljen je toliko veliki kompromis da mislim da se i sam Beograd nalazi u poziciji da radi na stabilizaciji Kosova, a destabilizaciji ostatka Srbije. Ako je Beograd prihvatio da ponudi izmene nekih normativa koji bi na jedan način stabilizovali prostor Kosova i Metohije, zašto je Ustav koji je usvojen u kosovskom parlamentu sveto pismo koje ne može da se dopuni? Znači treba samo da se dopuni sa odredbama koje bi suštinski vodile ka rešenju. Mislim da ova isključivost prištinske strane ne vodi sporazumu“.

Ona ističe da kod lidera iz Prištine ne postoji svest o odgovornosti koju su dobili kada je ukinuta nadgledana nezavisnost.

„Mislim da su prištinske institucije, a i društvo, što je najstrašnije, potpuno totalitarni. Mi nismo čuli ni jednu izjavu od bilo kog nezavisnog analitičara, lidera stranke koji je ponudio šansu nekom kompromisu. Sa druge strane svi zakoni koji su prošli kroz parlament, masa njih još uvek nisu ni počeli da se realizuju, a oni koji su prošli su kroz parlament Kosova promenjeni su do te mere da ne liče više na zakone koje je predložio Ahtisari. To su sve veliki strahovi kod Srba i normalno srpskog pregovaračkog tima“, rekla je ona.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017