Vesti

R. Trajković: Bespotrebna žurba Vlade Srbije

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković smatra da se sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima požurilo i da će korist od implementacije imati kosovska strana.
 • 14.11.2012
 • 19:21 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1129
R. Trajković: Bespotrebna žurba Vlade Srbije
Rada Trajković (Foto KIM)Trajković je u izjavi KIM radiju kazala da se pre dogovora o implementaciji sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima trebalo razgovarati o statusu severa Kosova.
 
„Sporazumom Hašim Tači dobija okvire Kosova i Metohije u celosti i kada se počne sa integrisanim upravljanjem ne znam hoće li biti zainteresovan da radi na nečemu što je status ili pitanje severa Kosova. Bojim se da će insistirati da je sever Kosova unutrašnje pitanje i da treba razgovarati sa tamošnjim Srbima, a ne sa državom Srbijom. U tom smislu trebalo je prvo sređivati stanje oko severa Kosova”, smatra Trajković.

Na pitanje hoće li primena sporazuma biti moguća na severu Kosova, gde se Srbi tome oštro protive, Trajkovićeva je odgovorila da potpuno razume i saoseća sa njima.

“Mi (Srbi) južno od Ibra od 1999. godine ostali smo unutar ne baš dobornamernog albanskog okruženja i zato potpuno razumem otpor Srba sa severa. Oni se suočavaju sa nečim što je teritorijalno odvajanje od ostatka Srbije i razumem njihovu bol, ali i strepnje, jer živeti pod vlašću Hašima Tačije jeste nešto čega treba se bojati”, rekla je Trajkovićeva.

Dodala je da je vrlo zabriuta za budućnost severa Kosova, jer kako je kazala, “bez severa neće biti ni Srba u enklavama južno od Ibra i obratno”.

Prema nedavnom dogovoru premijera Srbije Ivce Dačića sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem primena sporazuma o integrisanom upravljanju do 10. decembra trebalo bi da počne na dva od ukupno šest prelaza.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018