Vesti

R. Nojkić: Zajednica opština je šansa za Srbiju

Predsednik pokrajinskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić izjavio je za Radio KIM da je zajednica srpskih opština šansa koju Srbija ne sme da propusti.
 • 06.03.2013
 • 22:40 h > 22:47 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1397
R. Nojkić: Zajednica opština je šansa za Srbiju
Ranđel Nojkić (Foto arhiva KIM)

Nojkić ne veruje da će Priština dozvoliti da zajednica ima toliko široke nadležnosti koje traži Beograd, ali kaže da obe strane moraju napraviti ustupke kako bi se postiglo rešenje.

„Neće se dogoditi da to bude sistem vlasti, da ta zajednica srpskih opština ima svoju skupštinu, svoju vladu, da donosi zakone, da potpuno samostalno funkcioniše u kontrolisanju i trošenuju budžeta. To se zaista neće dogoditi. Mislim da je nerealno to i očekivati i to je verovatno pokušaj da se umire Srbi sa severa, ali bez obzira na to ta zajednica srpskih opština treba da ima vrlo važnu ulogu i ta uloga treba da se zasniva na snazi koju će imati. A snaga će doći do izražaja samo ukoliko zajednicu čine sve opštine sa srpskom većinom, to znači 10 opština na prostoru KiM“, kazao je Nojkić.

Predsednik pokrajinskog odbora SPO-a naglašava značaj koji bi zajednica u budućem periodu mogla da ima i ističe da je i Priština toga svesna i da zbog toga i „zateže“.
 
„Ukoliko se postigne jasna strategija učešća Srba u institucijama mislim da u budućnosti nijedna značajnija odluka neće moći da se donese bez Srba i da će Srbi biti veoma važan politički i svaki drugi faktor. Faktor u donošenju odluka i to je šansa koju Srbi ne bi smeli da propuste i ne bi smeli da odbiju. Mislim da je i Priština svesna te činjenice i da zbog toga zateže, jer ona shvata tu buduću snagu Srba na ovom prostoru i pokušava da se oslobodi te snage, ali to shvata i Beograd i zato teži ka pronalaženju rešenja“, kazao je Nojkić.

Nepostizanje dogovora na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu, Nojkić ne vidi kao minus i kaže da će do dogovora verovatno doći, ali je, prema njegovom mišljenju, ostavljeno vreme za dodatne konsultacije oba tima. Ocenjuje da je dobro što su oba premijera jasno rekla da se dijalog nastavlja.   Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017