Vesti

R. Nojkić: Beograd se bavi samo severom

Predsednik Pokrajinskog odbora SPO za Kosovo i Metohiju Randjel Nojkić izjavio je da iza izjašnjavanja o referendumu četiri opštine na severu Kosova "stoje država i Demokratska stranka, preko Ministarstva za Kosovo i Metohiju".
 • 05.01.2012
 • 20:10 h
 • izvor: FoNet
 • komentara:
 • pregleda: 1134
R. Nojkić: Beograd se bavi samo severom
Randjel Nojkić (Foto arhiv KIM)

On je u izjavi FoNet-u rekao da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju "do juče podržavalo barikade i organizovalo proteste na centralnom delu Kosova i dodao da je "licemerno da ministar za Kosovo i Metohiju izjavljuje da je referendum štetan za državu, a da potom govori da će većina Srba na referendumu pokazati da je protiv kosovskih institucija".

Nojkić je optužio Beograd da "na ovaj način vrlo jasno zaokružuje priču o podeli Kosova, a većinu Srba, koji žive južno od Ibra, prepušta sudbini".


"Ovo govori da se država polako usaglašava sa principom podele Kosova, koji je postavljen još početkom devedesetih
godina", rekao je Nojkić i upozorio da "neko mora da se zapita šta je sa Srbima južno od Ibra".

"Radi se o podmukloj igri koja znači ostvarivanje ideje mnogih zvaničnika o podeli", tvrdi Nojkić.

Prema njegovim rečima, posle početka impementacije dogovora o slobodi kretanja, za Srbe sa Kosova i Albance iz Bujanovca i Preševa, ali i za sve ljude koji putuju, kretanje je sada daleko ograničenije i privilegija je bogatih ljudi koji to mogu da plate.

"Posledice po Srbe koji žive južno od Ibra su ogromne, ali državni vrh, očigledno, polako zabija glavu u pesak i bavi se jedino severom Kosova", rekao je Nojkić.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018