Vesti

Pucano na Srbe kod Brđana

U naselju Brđani na severu Kosova, pucano na okupljene Srbe. Nema povređenih. Okupljeni tvrde da su na njih pucali Albanci.
 • 20.11.2012
 • 20:50 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 930
Pucano na Srbe kod Brđana
Radovi u Brđanima (Foto arhiv KIM)

Na okupljene Srbe u naselju Brđani, na severu Kosova, na mestu gde su Albanci počeli da grade kuće, jutros oko 9.30 pucano je iz vatrenog oružja. Povređenih nije bilo, a okupljeni tvrde da su na njih pucali Albanci.

Kako su naveli, pripadnici kosovske policije i KFOR-a nisu reagovali iako su ih građani informisali o tome iz kojih se kuća pucalo i kojim su automobilima napadači dotle dovezeni.

Sa nekoliko desetina građana su i predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić i koordinator u kacelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović.

Pantić je agenciji Beta rekao da se nastavlja pravno i fizičko nasilje nad Srbima i da će danas Štab za vanredne situacije Kosovske Mitrovice održati hitnu sednicu i upozoriti predstavnike međunarodne zajednice na stanje koje je, kako je rekao, nepodnošljivo.

"Prenećemo im našu zbrinutost i reći da će, ako dođe do eksalacije nasilja, isključivo oni snositi posledice zbog činjenice da ne žele da reaguju i spreče nasilje koje se sprovodi nad Srbima", naveo je Pantić.

Kako je rekao, placevi na kojima su Albanci počeli da grade kuće je vlasništvo opštine Kosovska Mitrovica i oni se nikada nisu obraćali opštini da dobiju dozvolu za gradnju kuća.

To su Albanci koji nisu nikada živeli u severnom delu Kosovske Mitrovice i to je pokušaj da se Albanci nasilno nasele u severni deo Kosovske Mitrovice kako bi se promenila etnička struktura u gradu.

"Po našim saznanjima, postoji plan za izgradnju 174 albanske kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice i to smatramo velikim pritiskom na Srbe i pokušajem da se Kosovska Mitrovica etnički očisti", dodao je Pantić.

U naselju Brđani trenutno je mirno, a nekoliko desetina građana je i dalje okupljeno na mestu gde je počela izgradnja kuća.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018