Vesti

Protiv podele na Srbe južno i severno od Ibra

Podela na Srbe južno i severno od Ibra neprihvatljiva je za Srbe na centralnom Kosovu i Metohiji, zaključak je odbornika na poslednjoj sednici Skupštine grada Prištine.
 • 01.12.2011
 • 18:52 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1314
Protiv podele na Srbe južno i severno od Ibra
(Foto KIM)

Skupština grada Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici energično se protivi “veštački nametnutoj podeli na Srbe severno i Srbe južno od Ibra, koja se u poslednje vreme forsira iz nekih krugova koji ne misle dobro Srbiji i srpskom narodu u celini”.

Na sednici je upozoreno da takva podela ima za cilj da unese konfuziju i politički dezorjentiše, posebno srpski narod na centralnom i drugim delovima Kosova i Metohije, i odvoji ga od matice Srbije.

“Srbi sa centralnog Kosova smatraju se delom države Srbije i jedinstveni su u opredeljenju da ne priznaju kvazi državu Kosovo, bez obzira na to što su pod prisilom prinuđeni da se povinuju njenim nametnutim merama i zakonima”, kaže se zaključcima sa sednice Skupštine grada Prištene.

Odbornici Skupštine grada Prištine, koja deluje po Ustavu i zakonima Republike Srbije, dali su punu podršku odbornicama srpskih opština na severu pokrajine u njihovoj borbi za očuvanje sopstvenog opstanka.

Na sednici, izražena je spremnost da se zajednički deluje, i prema Vladi Republike Srbije i prema kosovskim i međunarodnim institucijama i organizacijama, kako bi se osnažio otpora nameri da se Srbi nasilono „integrišu“ u tzv. kosovsko društvo, što je, kako je ocenjeno, samo prvi korak njihove totalne izolacije od matice Srbije, a zatim asimilacije ili iseljavanja ukoliko na to ne pristanu.

“Primer za to je i najnovije ponašanje tzv. kosovske policije koja Srbima, odmah pri prelasku administrativne linije, oduzima iz gepeka registarske tablice koje izdaje MUP Republike Srbije“, ističe se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

“To je pritisak i osveta albanskih vlasti nad Srbima, kojim se anulira dogovor koji su Beograd i Priština postigli posredstvom EU”, zaključak je sa sednice Skupštine grada Prištine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017