Vesti

Protest u Lapljem Selu zbog izlivanja otpadnih voda

Zbog  izlivanja otpadnih voda u Gračanku, koja prolazi kroz Laplje Selo i Preoce, meštani ova dva sela danas su protestovali tražeći od nadležnih da spreče izlivanje ovih voda iz susedne Ajvalije.
 • 05.07.2013
 • 23:18 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1248
Protest u Lapljem Selu zbog izlivanja otpadnih voda
Nezadovoljni građani pored korita Gračanke u Lapljem Selu (Foto KIM)U Lapljem Selu održan je protest meštana koji od nadležnih iz Opštine Gračanica traže da zaustave izlivanje otpadnih voda u Gračanku i zagađivanje svih okolnih sela kroz koja ova reka protiče svojim koritom.

“Prvenstveno je rešenje da svi budemo savesni i da svuda ne bacamo smeće. Svo zlo prvo trba da potražimo u sebi a kasnije i kod drugih. Delom smo problem i mi sami jer smatram da nismo baš toliko savesni i da neko smeće koje bismo trebali da odlažemo u kontejnere mi odlažemo u reku. Reka ne služi za to”, kazao je Slaviša Todić, predsednik Mesne zajednice Laplje Selo, Čaglavica, Preoce.

Problem je star godinu dana i svakim danom je prema tvrdnji meštana sve veći i veći. Zbog sve češćih restrikcija, stanovnici ova dva sela primorani su da vodu za piće koriste iz svojih bunara, tako da zbog ovog problema sumnjaju da je i voda u bunarima zagađena i neispravna za piće.

Gordana Đorić iz Lapljeg Sela kaže da je situacija postala nepodnošljiva.
“Smrad se svuda okolo širi. Ne možemo prozore svojih kuća da otvorimo i proluftiramo. Postalo je stvarno nemoguće”, kazala je ona.

Laplje Selo su danas obišli nadležni iz ministarstva za zaštitu živorne sredine vlade Kosova i Opštine Gračanica koji obećavaju da će problem biti rešen u najkraćem mogućem roku.

“Nadamo se da ćemo problem rešiti u najkraćem mogućem vremenskom roku pošto smo saznali otkuda potiče ta voda. Ta voda potiče iz okoline Ajvalije i rešićemo problem na dobrobit svih meštana”, kazao je Agron Batali šef Odeljenja za inspekcijske poslove Opštine Gračanica.

Osim meštana Lapljeg Sela i stanovnici susednog Preoca imaju isti problem. I oni su najavili pružanje pune podrške komšijama iz Lapljeg Sela u rešavanju ove situacije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017