Vesti

Protest Samoopredeljenja

Tačno u podne, kako je i bilo najavljeno, u Prištini je počeo protest pristalica pokreta Samoopredeljenje. Kako iz Prištine izveštava novinar KIM radija na platou ispred Narodnog pozorišta okupljeno je oko dve hiljade demonstranata čiji se broj postepeno povećava.
 • 27.02.2012
 • 21:07 h > 15:45
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 876
Protest Samoopredeljenja
Protest u Pristini (Foto Koha ditore)

Protest Samoopredeljenja u Prištini from kim on Vimeo.


15:45 - Broj pripadnika pokreta “Samoopredeljenje” koji protestuju ispred zgrade Vlade Kosova je sve manji. Trenutno ih je na trgu kod Skenderbegovog spomenika okupljeno oko 500 demonstranata. Očekuje se da će se demonstranti razići do 16h, pošto je ranije bilo najavljeno da će protest trajati četiri sata.

15:01 - Najuporniji pripadnici pokreta “Samoopredeljenje” i dalje su okupljeni na platou u Prištini gde uz povike “Dole Vlada”, ”Dole Hašim Tači”, “Nećemo fusnotu”, mirno protestuju. Broj okupljenih znatno se smanjio, kako javlja dopisnik KIM radija, trenutno na platou ispred Vlade Kosova ima oko 800 demonstranata.

14:23 - Broj okupljenih demonstranata, pripadnika pokreta “Samoopredeljenje” upola se smanjio. Oni koji su ostali na trgu kod Skenderbegovog spomenika mirno protestuju protiv Vlade Hašima Tačija, protive se i Rezoluciji 1244, fusnoti i sporazumu o regionalnom predstavljanu. Smenjuju se članovi ovog pokreta koji drže govore, a okupljeni drže transparente na kojima piše  „Dole fusnota“,  „Dole Vlada“, “Kosovo Republika”…

13:39 - Okupljenim demonstrantima obratio se vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti koji je poručio da je, kako je kazao, „Republika Kosovo kuća svih građana“ koji neće dozvoliti da u njihovo ime pregovara bilo ko a naročito ne Srbija. On je kazao da se sa Srbijom i svim „susedima“  može pregovarati o stuji, vodi i putevima ali ne i o suverenitetu.

13:20 - Nakon što su uklonili metalnu ogradu ispred zgrade Vlade demonstranti su se sada okupili oko spomenika Skenderbegu u Prištini. Specijalne jedinice policije jakim kordonom obezbeđuju zgradu Vlade i Skupštine na oko 50 metara od demonstranata. Okupljeni  demonstranti nose transparente „Dole fusnota“,  „Dole Vlada“,  „Tači prodao si Kosovo“ a čuju se i povici podrške Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Na protestu nema zastava Kosova već samo zastava Albanije.

13:11- Dardan Molićaj  iz Samoopredeljanja izjavio je za KTV da je današnji protest organizovan zbog omalovažavanja Kosova tokom briselskih pregovora. "Ovo  je važan dan za Kosovo, jer ćemo pokrenuti novu nadu a  odluke će donositi građani Kosova.  Oformićemo snažnu opoziciju do zaustavljanja akcija protiv Kosova", rekao je Molićaj. On je dodao da vlada ne radi za ekonomski razvoj i protiv korupcije, već na uništavanju države.

12:59 - Nakon  razgovora lidera pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija i policije, koja obezbeđuje zgrade Vlade i Skupštine, demonstranti su počeli da ruše improvizovanu metalnu ogradu koja je postavljena oko zgrada. Policija koja se nalazila iza ograde se povukla. Oko zgrada Vlade i Skupštine nalazi se još jedan kordon specijalnih jedica policije. Okupljeni demonstranti uzvikuju "Hašima dajemo, Republiku ne dajemo".

12:45 - Sekretar pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri dao je Kosovskoj policiji rok od 15 minuta da skloni barikade postavljene oko Vlade i Skupštine  Kosova. „Pozivamo policiju da se za 15 minuta povuče i da radi u interesu građana a ne korumpiranih političara“, kazao je Imeri.

12:10 - Pristalice pokreta Samoopredeljenje okupile su se u Prištini na protestu organizovanom  zbog  sporazuma o regionalnom predstavljanju koji je prošle nedelje postignut u Briselu. Protest je počeo ispred Narodnog pozorišta u Prištini. Na oko 50 metara od demonstranata, gde se nalaze zgrade Vlade i Skupštine Kosova, raspoređen je jak kordon policije sa opremom za razbijanje demonstracija . Oko stotinu policajaca nalazi se u kordonu iza improvizovane metalne ograde koja okružuje obe zgrade. Demonstranti nose zastave Albanije i uzvikuju parole „Kosovo Republika“ i parole protiv premijera Kosova Hašima Tačija . Oni nose i transparente protiv Rezolucije 1244. Za sada nema incidenata. 


Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017