Vesti

Proterani Srbi napisali platformu za Kosovo

Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori predaće uskoro državnom vrhu Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti svoju platformu o Kosovu.
 • 04.03.2013
 • 18:00 h
 • Slobodno srpski, KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2586
Proterani Srbi napisali platformu za Kosovo
Milenko Jovanović i Tomislav Nikolić (Foto Savez udruženja raseljenih)

Ovo je najavio predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori Milenko Jovanović gostujući u emisiji ‘Slobodno srpski’. On nije želeo da otkriva detalje platforme, ali je kazao da će biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"Fokus platforme su raseljeni sa Kosova. U centralnoj Srbiji i Crnoj Gori živi više od 260.000 raseljenih i prognanih sa Kosova i smatramo da se naš glas mora čuti, a naš stav uvažiti”.

Jovanović je govorio i o problemima raseljenih sa Kosova u Crnoj Gori kojih po njegovim recima ima oko 15.000 i koji imaju status “stranac sa stalnim prebivalištem”, kao i mogućnostima za povratak na Kosovo.

Nešto ranije Jovanovć je u pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju objasnio da će platforma prvo biti upućena patrijarhu srpskom Irineju i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a onda i premijeru Ivici Dačiću, poslaničkim klubovima, Srpskoj akademiji nauka i drugim relevantnim institucijama u Srbiji.

On je rekao da je Savez udruženja raseljenih dao nedvosmislenu podršku platformi Nikolića, kao i rezoluciji o Kosovu i Metohiji koju je usvojila Skupština Srbija, dodajući da je cilj platforme prognanih da pomogne državi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta i zaštiti srpskog naroda u Pokrajini.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017