Vesti

Protektorat ili priznanje- dva plana za sever Kosova?

U diplomatskim krugovima kruže dva plana za sever Kosova: prvi je pripremila Ketrin Ešton i predviđa "protektorat" nad Kosovom, a drugi "nemačkih" 7 tačaka.
 • 22.09.2012
 • 01:13 h
 • izvor: B 92
 • komentara:
 • pregleda: 1061
Protektorat ili priznanje- dva plana za sever Kosova?
Pristina (Foto arhiva KIM)

Plan Eštonove podrazumeva uspostavljanje lokalne samouprave uz ostanak Euleksa i Kfora na severu Kosova i veoma povoljan paket ekonomske podrške, navodi list "Koha ditore". Sever Kosova bi, kako se navodi, bio protektorat sa proširenom lokalnom samoupravom u kome bi Euleks i Kfor bili nadležni za bezbednost i vladavinu zakona, a Srbi dobili pozamašnu pomoć kako bi se posle prve faze integrisali u kosovske institucije.

Oni se pri tom ne bi odrekli prava na lokalnu samoupravum jer to pravo im je garantovano Ahtisarijevim planom, ali se u planu koji će biti predstavljen Srbima to ime neće pominjati, navodi Koha.

Kfor i Euleks su potrebni radi uspostavljanja vladavine zakona budući da Srbi na severu Kosova ne prihvataju institucije Prištine, objasnili su diplomatski izvori.

Vlada Kosova, kako se dodaje, prihvata angažovanje Kfora i Euleksa na severu, a ovakvo resenje bi bilo višegodišnje.

Prištinski dnevnik dodaje da plan Ketrin Ešton definiše pregovore, način na koji će biti regulisano pitanje severa i podršku Srbima u kosovskim institucijama.

Nemački predlog, kao što je poznato, predviđa ukidanje institucija lokalne samouprave na severu i potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta sa Prištinom, koji ne bi bio priznanje već grancija da Srbija neće sprečavati Kosovo da ostvari međunarodni legitimitet, navodi "Koha ditore".

Podsetimo, u dokumentu koji je doneo visoki predstavnik vladajuće nemačke partije kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof, postoji 7 tačaka.

1. Do momenta donošenja odluke o početku pregovora Srbija mora da ispuni Akcioni plan koji je 2011. sklopila sa Evropskom komisijom. Plan obuhvata 96 tačaka

2. Rasvetljavanje napada na nemačku abmasadu u februaru 2008. godine.

3. Nastavak pomirenja u regionu. Korak nazad je izjava “da u Srebrenici nije bilo genocida”.

4. Potpuna primena dosadašnjih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine i dogovor o nastavku razgovora izvan već predviđenih tema.

5. Pre otpočinjanja pregovora očekuje se početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura na severu Kosova.

6. Beograd mora više da upotrebi svoj uticaj na Srbe sa severa da aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom.

7. Pristupanjem članice ne smeju unositi nerešene sukobe u EU. Srbija pre pregovora mora da pokaže vidljivu volju da je spremna da postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa sa Kosovom.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018