Vesti

Priština: Pregovarači umorni, posao nedovršen

Iako je osma runda pregovora Beograda i Prištine završena bez rezultata i Srbi i Albanci nadaju se nastavku dijaloga koji vide kao jedini način za rešenje problema na Kosovu.
 • 03.04.2013
 • 21:26 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1129
Priština: Pregovarači umorni, posao nedovršen
Priština (Foto arhiva KIM)Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj (KIPRED), Iljir Deda, kaže da mnogo više pažnje treba posvetiti sveukupnom budućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i detaljima koji su pomalo zaboravljeni, a jesu pravi uslov za evropske integracije ovog dela regiona.

“Asocijacija srpskih opština nikada nije bila uslov od strane Evropske unije. Njihovi uslovi se znaju, sporazum o telekomunikaciji, energetici, povlačenju srpskih bezbednosnih snaga sa severa Kosova, a treba postići i sporazum o normalizaciji odnosa. To je nešto o čemu treba razgovarati. Ako neće sada, onda će razgovarati kasnije tokom ove ili sledeće godine, ali mi više ne možemo gubiti vreme baveći se jedni drugima. Zapad je umoran od Balkana, ali neki dogovor mora da se postigne kako bi se ljudi okrenuli budućnosti”, izjavio je Deda.
 
Potpredsednik Kosovske skupštine Petar Miletić navodi da je rezultat sinoć završene runde pregovore u Briselu loša vest u kojoj ipak ima i nečeg dobrog.
 
“Kao dobra vest odnosno kao nada ostaje najava i jednog i drugog pregovaračkog tima kao i Ketrin Ešton da postoji mogućnost da se dijalog nastavi. Dijalog treba da se nastavi bez obzira na dobijanje datuma za Srbiju, odnosno sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo. Mislim da dijalog treba nastaviti jer samo on vodi ka normalizaciji odnosa”, izjavio je Miletić.

Prištinski mediji konstatuju da baronesa Ešton nije uspela da udbedi delegacije Kosova i Srbije da se slože oko osnovnih principa funkcionisanja Zajednice srpskih opština.
 
Navode i da na konačne stavove treba još pričekati jer u Beogradu i Prištini slede dalje konsultacije o ovom i ostalim pitanjima usko povezanim sa procesima evropskih integracija.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017