Vesti

Prisluškivanje Tačija ’’deo istrage o korupciji’’

EULEKS je saopštio da su advokati odbrane možda prosledili zapise prisluškivanih telefonskih razgovora kosovskog premijera Hašima Tačija i nekoliko visokih kosovskih zvaničnika, koji su kasnije postavljeni na Jutjubu.
 • 01.12.2012
 • 23:19 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1441
Prisluškivanje Tačija ’’deo istrage o korupciji’’
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

EULEKS je saopštio da su ti tonski zapisi deo istrage koja je u toku i da su predati advokatima odbrane i sudu u Prištini ne navodeći o kojem slučaju je reč niti ko je pod istragom, preneo je AP.

Međunarodni bezbednosni izvor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je prisluškivanje "deo istrage o korupciji u ministarstvu saobraćaja", da je deo šire istrage vezane za proneveru oko dva miliona evra u tom ministarstvu između 2008. i 2012. godine, navodi agencija. U toj aferi optužen je bivši ministar saobraćaja i poslanik iz Tačijeve partije, Fatmir Ljimaj.

Audio snimci prisluškivanih razgovora Tačija i kosovskih zvaničnika pojavili su se u četvrtak na Jutjubu, a EULEKS je juče istakao da je to "ozbiljno narušavanje poverenja".

"Na žalost neke strane su nepropisno objavile ovaj materijal u javnosti", saopštio je EULEKS.

Kosovska vlada, s premijerom Hašimom Tačijem na čelu, osudila je obelodanjivanje razgovora kao "skandalozno", a prisluškivanje telefonskih razgovora označila je kao nezakonito.
"Ove radnje predstavljaju direktne napore delova kako domaćih tako i međunarodnih mehanizama da ucenjuju i sabotiraju lidere kosovskih institucija i normalno funkcionisanje naše države", navela je kosovska vlada u jučerašnjem saopštenju.

Vlada Kosova je u četvrtak odmah nakon objavljivanja tonskih zapisa prisluškivanih razgovora u medijima i na Jutjubu saopštila da se radi o montiranim razgovorima, dok je kosovska policija saopštila da njeni pripadnici nisu vršili prisluškivanje i da je otvorila istragu povodom ovog skandala.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018